U Saboru Kuščević glavna tema, Mrak Taritaš čeka Jandrokovićevu lakmus papir izjavu: Branili su i Martinu Dalić “do zadnje kapi krvi” pa se onda sve preokrenulo

Klub zastupnika SDP-a, uz potporu još nekih oporbenih stranaka, u saborsku će proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Oporbenjaci smatraju da je postupanje ministra Lovre Kuščevića duboko nemoralno, nedostojno dužnosti koju obnaša, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar u Vladi te stoga više ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi, piše HRT.

Iskazivanje nepovjerenja Kuščeviću traže jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra, pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

– Objavljene informacije ukazuju na kontinuirano i ozbiljno kršenje zakona i propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava te čak i pitanje katastra nekretnina, izjavio je na konferenciji za medije čelnik SDP-a Davor Bernardić.

– Svima je u ovoj zemlji jasno da on više ne smije obnašati dužnost ministra, dodaje Bernardić.

– Bit će zanimljivo vidjeti kako će se kod glasanja o nepovjerenju postaviti druge stranke. Isto tako se nadam da neke stranke neće pogaziti vlastitu riječ zbog neke možda nove nemoralne ponude.

Predsjednik SDP-a dodaje da su brojni zastupnici potpisali njihov prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru te da će to učiniti i mnogi drugi.

Mrak-Taritaš: HNS neće potpisati opoziv

– HNS ima priliku potpisati opoziv, ali oni to neće učiniti. To je jedna stabilna trgovačko-ucjenjivačka koalicija. Ovo su nekakve igrice i pozicioniranje. Nije to ozbiljna ideja, kaže Anka Mrak-Taritaš komentirajući situaciju s ministrom Kuščevićem.

– Ja kao i svi drugi slušam gospodina Jandrokovića kada on nešto najavi, onda je tome tako. Treba pažljivo slušati što će biti. Branili su i Martinu Dalić “do zadnje kapi krvi” pa se onda sve preokrenulo, dodaje Mrak-Taritaš.

Beljak: HNS će nestati

– Nema nikakvog razloga da bilo tko u ovoj državi brani više ministra Kuščevića. Politika je takav posao, to što on radi nije spojivo s dužnošću ministra u bilo kojoj Vladi, rekao je čelni čovjek HSS-a Krešo Beljak.

Dodaje da su sve stranke, koje su u zadnjih 30 godina potpisale koalicijski sporazum s HDZ-om, da su nestale. Izuzev HSS-a.

– Gotovo smo nestali. Spali smo na jedva jedan mandat, no HSS nije bilo kakva stranka već smo najstarija hrvatska stranka. Nas neće tako lako uništiti.

Beljak kaže da ne zna kako će HNS glasati po pitanju opoziva Kuščevića.

– Više se sada ne mogu povući, a najpoštenije bi bilo da idemo na prijevremen izbore. To je najpoštenije prema građanima naše domovine.

Đujić o Kuščeviću

O ovoj temi razgovaralo se u Studiju 4 sa saborskim zastupnikom SDP-a Sašom Đujićem. Đujić je naveo da postoji više razloga za iskazivanje nepovjerenja ministru Kuščeviću.

– Jedan ministar u Vladi RH uporno stavlja svoje osnovne interese te interese stjecanja materijalne koristi za sebe i svoju obitelj ispred javnih interesa, poručio je.

Nastavljeno zasjedanje Hrvatskoga sabora

Mostov zastupnik Nikola Grmoja optužio je u srijedu virovitičkog gradonačelnika Ivicu Kirina da se pokušava miješati u istragu oko nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne što će, kaže, pokušati spriječiti kaznenom prijavom protiv njega, na što mu je HDZ-ov Josip Đakić uzvratio kako Most zlonamjernim napadima na može sakriti da se “srušio”.

Silvano Hrelja (Glas/HSU) ponovno je upozorio ne problem više desetaka tisuća umirovljenika koji su zbog povećanja mirovine za tek oko 300 kuna godišnje izgubili pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

– Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao je lani u rujnu da će taj problem riješiti zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, do sada to nije učinjeno, a ponovno se bliži rujan, poručio je Hrelja.

Pupovac: Obespravljeni građani žive na ili ispod granice siromaštva

SDSS-ovac Milorad Pupovac upozorio je na obespravljene građane koji žive na granici ili ispod granice siromaštva, posebice ističući da je među mladima svaki treći bez posla, a 60 posto (daleko više iznad prosjeka EU) ih živi s roditeljima zbog nezaposlenosti ili nestalnih poslova pa ne zasnivaju obitelji.

– Stariji sugrađani imaju prosječnu mirovinu 2.688 kuna, a čak 217.000 ih prima mirovinu od 1700 kuna, što je na granici siromaštva koja je 25.000 kuna godišnje, naglasio je Pupovac i upozorio kako u protekle tri godine nije izgrađen nijedan dom za starije i nemoćne osobe, a na mjesto u takvim ustanovama čeka se od 10 do 12 godina.

Sabor: Prisegnuli zastupnici Vucelić i Grgić

Vinko Grgić i Damjan Vucelić, koji u zastupničkim klupama SDP-a i Živog zida mijenjaju izabrane europarlamentarce Predraga Matića i Ivana Vilibora Sinčića, prisegnuli su u Saboru.

Svojom su čašću prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da će se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Predrag Matić i Ivan Vilibor Sinčić su mandate u Europskom parlamentu osvojili na izborima u nedjelju, 26. svibnja. Prisegom dvojice zastupnika koji će ih mijenjati u parlamentarnim klupama Sabor je ušao u pretposljednji redovni radni tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke, piše HRT.

Facebook Komentari