Građani se ne pridržavaju savjeta, Hitna ima pune ruke posla

Otkako su izdani alarmi upozorenja zbog vrućina i (pre)visokih temperatura, liječnici savjetuju odgodu svih poslova koje je moguće odgoditi. Štoviše, upozoravaju građane svih životnih dobi, a posebice najstariju populaciju, da u vremenu od 10 do 17 sati ne izlaze van bez prijeke potrebe.

Međutim, ne samo da se oglušuju na izlazak, primjerice, u prodavaonicu, odnosno na tržnicu, što bi eventualno bila stvarna potreba, nego starije osobe u vrijeme najvećih vrućina, odnosno u rano poslijepodne odlaze i ondje gdje mogu otići u bilo koje doba jutarnjih, odnosno kasnijih poslijepodnevnih sati, piše Glas Slavonije.

“Imali smo intervencija, čak i na grobljima, no srećom, nisu bile dramatične situacije, odnosno nisu bile potrebne reanimacije. No činjenica je da osobe starije životne dobi doista ne slušaju upute liječnika jer je neshvatljivo da na +33 stupnja, odnosno čak i više, odlaze na groblja ako to ne moraju. A istina je da idu”, upozorava dr. med. Sunčica Prašnički, voditeljica Službe hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije.

Baš kao i protekloga tjedna, djelatnici hitne pomoći, kaže nadalje, bilježe oko 30 posto više poziva i oko isto toliko više intervencija nego što je to uobičajeno kad su temperature prosječne. Na terene izlaze, odnosno na pozive se javljaju, zbog različitih razloga, poput kolapsa, varijacije krvnoga tlaka, srčanog udara, slabosti organizma i sl. Stoga naša sugovornica ponovo objašnjava kako su stariji sugrađani osobe u najugroženijoj skupini građana tijekom ovakvih vrućina, baš kao i kronični srčani, plućni ili neurološki bolesnici. Uz to, u najugroženiju skupinu ubrajaju se i djeca, unatoč tome što uz njih nisu vezane nabrojene intervencije.

“Moramo znati da djeca nemaju reguliran centar za termoregulaciju, tako da su u svemu osjetljivija od odraslih pri ovakvim vrućinama. Uz to, kod njih će prije doći do dehidracije ili iscrpljivanja nego kod odraslih osoba i o tome valja povesti računa”, upozorava voditeljica Prašnički te po tko zna koji put upozorava starije sugrađane da se pridržavaju svih liječničkih uputa, a u što se ubraja i pravilno trošenje propisane terapije.

“Dogodi im se da iziđu na tu vrućinu pa uz to i ne uzmu lijekove i eto problema. Svi znaju što ne bi smjeli i trebaju se toga pridržavati kako nas ne bi morali zvati u pomoć”, poručuje voditeljica Prašnički. Vrijedi upozorenje za laganu hranu, dovoljno tekućine, izbjegavanje alkohola i gaziranih pića. Pri izlasku treba glavu zaštititi šeširom, odnosno kapom te nositi prozračnu svijetlu odjeću.

Facebook Komentari