Maldini: Prijevremeni izbori malo su vjerojatni

Hoće li premijer Plenković dobiti neku visoku funkciju u Europskoj uniji? Na domaćem terenu postavlja se pitanje što će biti s ministrom Lovrom Kuščevićem, čiji odlazak traži koalicijski partner HDZ-a HNS.

U emisiji “Studio 4” gostovao je Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku. Što se tiče summita u Bruxellesu, za sada nema još nikakva dogovora.

– I u prošlom sazivu bila su tri ciklusa pregovora, čak kada su bili i jasniji odnosi među pregovaračima. Slijede pojedinačne konzultacije i još jedan summit, ističe profesor Maldini dodajući da bi se nakon svega mogla znati eventualna politička budućnost premijera Andreja Plenkovića u Europskoj uniji.

Sve što se događa u vezi s ministrom Kuščevićom, Maldini kaže da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže.

– Ovdje je riječ o dvjema dimenzijama. To je pravna, morale bi reagirati institucije i pokazati postoji li tu kaznena odgovornost. S druge strane imamo i političku odgovornost. Postoji velika vjerojatnost o korištenju političke pozicije za vlastite interese. U tom bi slučaju ministar trebao podnijeti odgovornost i sam se povući. Čini mi se da nitko od koalicijskih partnera nije spomenuo riječ ultimatum, a o čemu govori premijer Plenković.

Dodaje da je normalno da koalicijski partneri razgovaraju, ali nije dobro da se postavljaju neki ultimatumi.

– Malo je vjerojatno da bi se mogli dogoditi prijevremeni izbori. Sasvim sigurno to neće biti razlog da dođe do ozbiljnijeg pucanja unutar koalicije. Ponavljam, postoji politička odgovornost, a o pravnoj će odlučiti institucije. Ne bi bilo ni dobro da premijer reagira pod pritiskom nekakvog ultimatuma, kaže Pero Maldini.

Facebook Komentari