Kako država (ne)brine za djecu s poteškoćama

Ad

Za djecu s teškoćama u razvoju i roditelje koji moraju plaćati trajekt da bi putovali s otoka u veće gradove na liječenje Vlada je obećala rješenje do ljeta. No, to se nije dogodilo jer vladajući na odboru za zdravstvo nisu podržali hitnost zakona. Roditelji koji se bore već deset godina ne mogu skriti svoje razočaranje, piše N1.

Petra Kirigin i dalje će za svoje dijete plaćati put od Supetra do Splita.

“Ja idem jedanput tjedno na logopedski tretman. To me dođe mjesečno oko 1500 kuna.” Koliko je to trošak za vaš obiteljski budžet? “Pa veliki.”

S pritiskom na Vladu ne misle prestati u udruzi Brački pupoljci koja se već 10 godina bori s državom da se subvencionira prijevoz. S Jadrolinijom su prije godinu i pol dogovorili pokrivanje 90 posto troškova. No žele rješenje za sve, ne samo za bračku djecu.

“Imali smo sastanak s ministrom Olegom Butkovićem. Tada je obećano da će to ići brzom procedurom, da neće ići izmjena cjelovitog zakona. Želim reći da mi tražimo nešto što je neophodno našoj djeci, a ne nešto što bi se zloupotrebljavalo.”, kaže predsjednica udruge Brački pupoljci Maja Bonačić Proti.

Vlada sada tvrdi da će zakon na jesen u Sabor, jer žele rješenje za sve osobe s teskoćama i invaliditetom, a ne samo za otočku djecu.

Presporo – kažu u udruzi Brački pupoljci i SDP-u. SDP-ovci su skupili potpise kako bi se njihov zakon odmah uvrstio u saborski dnevni red, a rješenje vide u hitnoj vladinoj uredbi.

“Inicijativa je otišla u studenom prošle godine. To nisu dva nego 10 mjeseci. A može se riješiti odmah. Ako su mogli Agrokor riješiti u 3 tjedna s grupom Borg onda im za ovo treba 3 minute.”, smatra SDP-ov Arsen Bauk.

Hitnu uredbu i SDP-ov zakon podržava i oporbeni Most. Radi se o par stotina tisuća kuna, kažu.

“To je minorno, stvar je poruke. Bez obzira što Plenković ne želi alarmantno uskakati i ne želi se pokazati da reagira ako se nešto drastično dogodi.”, kaže Ines Strenja.

Ovim tempom promjena se neće dogoditi do idućeg ljeta, poručuju Bračani koji se bore za djecu.

“Ako i bude kako su obećali, do 12. mjeseca zakon usvojen, trebat će 3 do 6 mjeseci za implementaciju tako da ce proći minimalno godinu dana dok se osiguraju ta prava.” upozorava Mate Mladina i pita se zar Vladi nije jasno da je svaki novi dan novi trošak za obitelji s djecom s teškoćama u razvoju, piše N1.

Facebook Komentari