Sučević: Ne možemo na turizmu graditi budućnost

Stručnjak za krizni management Danko Sučević u Novom danu govorio je o problemu nedostatka radnika u Hrvatskoj, te o tome kako će se u budućnosti regulirati radnička prava.

“Privatni sektor ima primanja koja su puno fleksibilnija nego u državnom. Primanja rastu, a u državnom su fiksna i ne ovise o rezultatiuma rada”, rekao je Danko Sučević.

U razlici između rada u državnoj i privatnoj firmi, Sučević je istaknuo da u državnom sektoru postoje radnička prava, no da rad u privatnom sektoru možda više ispunjava.

“Možete doprinositi kompaniji ili uspjehu kolektiva, što je u državnom kolektivu vrlo teško”, rekao je.

Na upit o tvrdnjama, ali i istraživanjima nekih medija da je u turizmu loša ponuda poslova, Sučević kaže da će tržište sve samo regulirati.

“Plaće će morati ići gore, upravo zbog fleksibilnosti privatnog sektora. Hrvatska još nije došla do prevelike nestašice radne snage, a od 2008. godine i Europa i SAD su u situaciji da im kronično fali radnika, sva zapadna gospodarstva se suočavaju s tim. Svima je danas teško naći kvalitetnog zaposlenika”, rekao je Sučević.

Kada je u pitanju eventualno propadanje poslovanja u budućnosti jer neće biti dovojlno radne snage, Sučević kaže da misli da to nije nužno povezano.

“Smanjit će im se obim posla i neće moći rasti kao što su do sada. I ako nemate dovoljno radnika, sem u određenim sektorima, to vas ipak neće uništiti”, rekao je.

O ukidanju kvota za radnike kaže da ne zna je li to rješenje hrvatskog problema s nedostatkom radnika, jer Hrvatska jednostavno nije dovoljno zanimljiva kao zemlja za radnike.

“Za nedostatak radne snage Hrvatskai naši poslodavci nisu atraktivni u globalnom smislu. Nedavno je potpisan ugovor s Bangladešom o uvozu radne snage. Ono o čemu se ne govori jeste ključno pitanje, zašto bi strani radnici došli u Hrvatsku? I kvote su kratkoročno rješenje. Ako se netko iz Makedonije seli, njemu je ipak onda svejedno seli li se u Zagreb, Minhen ili Zurich. Pa zašto ne bi radio tamo”, ističe Sučević.

“Generalno mi s jedne strane imamo zlatnu koku u turizmu, što nemaju ni Slovenija, Mađarska, Rumunjska, naše konkurentne zemlje. Mi to zloupotrebljavamo i ne koristimo za rast. A ne možemo na turizmu graditi budućnost. Najbolja zaštita radnika je slobodno tržište i potražnja za njima. Sada će biti sve manje priče o radničkim pravima, jer će biti sve lakše promijeniti posao”, zaključio je Danko Sučević.

Facebook Komentari