Potres u Vladi: HNS će tažiti smjenu Lovre Kuščevića

HNS, HDZ-ov strateški partner u Vladi, navodno će tražiti od premijera Plenkovića hitan koalicijski sastanak jer inzistira na odlasku HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića iz Vlade, ali bi mogao predložiti i širu rekonstrukciju koja bi podrazumijevala odlazak i ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice Žalac.

Večernjem listu potvrđeno je to u vrhu HNS-a, a HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar zahtjev stranke o odlasku Kuščevića, doznajemo u HNS-u, iznijet će preksutra u podne na konferenciji za novinare u Sv. Martinu na Muri gdje se održavaju Središnji odbor i Predsjedništvo HNS-a.

HNS-ovci će tražiti da se sastanak održi odmah u ponedjeljak. U HNS-u ne ulaze u kaznenu odgovornost ministra Kuščevića kada je riječ o aferama koje se vežu uz njegovo bogaćenje, preprodaju i prenamjenu zemljišta dok je bio načelnik na Braču, ali smatraju da je već sam trebao dati ostavku zbog moralne i političke odgovornosti jer njegove afere opterećuju i čine štetu Vladi.

“Ako se pokaže da je zaista bilo kriminala u Kuščevićevu mešetarenju nekretninama, morat će odmah otići. U svakom slučaju, on iz Vlade mora otići, a idealan trenutak za rekonstrukciju Vlade je rujan kada ministrica Marija Pejčinović Burić postaje glavna tajnica Vijeća Europe. Na Kuščeviću inzistiramo, a o široj rekonstrukciji, koju također predlažemo, odlučit će Plenković”, rekao je Večernjem listu izvor iz vrha HNS-a.

U HNS-u smatraju da je ministrica Žalac treba otići iz Vlade zbog afera koje se uz nju vežu, a ministar Kujundžić zbog loših rezultata u zdravstvu. Budući da premijer Plenković ne želi da se uspjeh ministrice vanjskih poslova povezuje s rekonstrukcijom Vlade, postavlja se pitanje što će HNS učiniti odbije li Plenković njegov zahtjev za smjenu Kuščevića, odnosno je li spreman na odlazak iz Vlade.

“Polako, smatramo da će Plenković ići u rekonstrukciju, a ne bude li doista htio, najesen je moguće svašta” odgovorili su Večernjem listu u vrhu HNS-a.

Podsjetimo, Plenković je iz Vlade prije dvije godine bio izbacio Most jer je inzistirao na smjeni ministra financija Zdravka Marića. Tada je Vladu spasio bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, a nakon lokalnih izbora 2017. HNS se raskolio i umjesto Mosta ušao u Banske dvore. Plenković je sada u drukčijoj situaciji jer više nema “nekog drugog HNS-a” kojim bi zamijenio partnere iz HNS-a. Jedina opcija su mu “žetončići” Milana Bandića, HDZ-ova partnera u saborskoj većini.

Međutim, pokazalo se da Bandić ne kontrolira svoj Klub zastupnika jer nedavno nije dobio podršku za smjenu ministrice iz kvote HNS-a Blaženke Divjak. Osim toga, Bandićev imidž vjerojatno nije opcija za koju bi se Plenković vezao partnerstvom u Vladi. U HNS-u kažu da neće zajedno sa SDP-om glasati o opozivu Kuščevića. Ipak, pred Plenkovićem je novi izazov.

Facebook Komentari