Vladajući na Odboru za Ustav izbacili točku o Povjerenstvu Nataše Novaković

Sa sedam glasova za i šest protiv saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav izbacio je iz dnevnog reda točku u kojoj su članovi oporbe tražili raspravu o tome da Ustavni sud odluči tko je nadležan za odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, javlja N1.

Na Odboru je trećina članova podnijela zahtjev da se raspravlja o pitanju funkcioniranja neovisnih nadzornih tijela u Hrvatskoj, s naglaskom na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.
No, sa sedam glasova za i šest protiv odlučeno je da se s dnevnog reda skine ta točka.
Peđa Grbin istaknuo je da je saborska većina onemogućila oporbi raspravu. “Skidanjem točaka s dnevnog reda prekršili ste Ustav”, poručio je Arsen Bauk predsjedavajućem odbora Željku Reineru.

“Javno pozivam Ustavni sud da zaštiti demokratski višestranački sustav. I nismo napustili sjednicu Odbora samo zato jer želimo podržati zahtjev sindikata za referendumom”, nastavio je Bauk.
Robert Podolnjak je istaknuo da ako Odbor ne može raspravljati o važnim ustavno-pravnim stvarima onda je Odbor izgubio svrhu. Pozvao je da se nađe rješenje i da se raspravlja o “blokadi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”.

Željko Reiner mu je odgovorio da bi se o tome raspravljalo da zastupnik Marko Šimić nije iznio prigovor na tu točku dnevnog reda jer je smatrao da Odbor nije nadležan o tome raspravljati.
Branko Bačić spočitnuo je Grbinu i Bauku da stalno mijenjaju mišljenja i zahtjeve. Istaknuo je da su oni i dalje pri stavu da Povjerenstvo odlučuje o izuzeću članova, “a ako to Povjerenstvo ne zna neka pita Ustavni sud”
Oporbeni zastupnici Odbora zatražili su spomenutu raspravu potaknuti zahtjevom premijera Andreja Plenkovića da se iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail izuzme predsjednica Nataša Novaković jer je, kako je obrazložio, bila zaposlena u HUP-u koji je financirao i Ivica Todorić.

Ovo je već drugi put da je većina u Odboru za Ustav Poslovnik i politički sustav odbila uvrstiti u dnevni red zahtjev trećine članova tog odbora da se raspravlja o tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću Nataše Novaković.

Na dnevnom redu Odbora nalazi se i zahtjev sindikalne inicijative za raspisivanje referenduma ’67 je previše’, za što je skupljeno više od 750 tisuća potpisa.
Odbor bi trebao donijeti odluku o tome da Vlada treba prebrojati i utvrditi broj pravovaljanih potpisa, a potom, kada od Vlade dobiju odgovor, ponovno odlučivati hoće li referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti.

Facebook Komentari