Policijski stručnjak za droge: Postoji Balkanski kartel, dio je u Hrvatskoj, evo s kim surađuju

cof

Alarmantni su podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. U Hrvatskoj se povećava broj novih ovisnika – najmlađi ima tek 14 godina. Policija je najavila pojačano kontorliranje dilera, posebno na Jadranu tijekom ljetnih festivala.

Policija itekako krijumčarima mrsi račune. U prvih šest mjeseci zaplijenjeno je gotovo tona i pol raznih vrsta droge. Brojni su kreativni načini kojima se krijumčari služe ne bi li prošli ispod policijskog radara.

O tome su s Nove TV razgovarali sa zamjenikom voditelja službe kriminaliteta droga MUP-a, Tomislavom Štambukom.

Na koje sve kreativne načine krijumčari skrivaju drogu?

Puno nam je veći problem njihova profesionalnost. Prošle smo godine imali zapljenu 100 kilograma kokaina u riječkoj luci kada je droga bila skrivena u metalnim dijelovima koji su se naizgled činili kompaktnim. Međutim, radilo se o šupljinama obloženim azbestom koji je sprječavao otkrivanje droge putem rendgena. Tu se pokazuje visoki stupanj profesionalnosti zločinačkog udruženja koji je skrivao taj kokain. Imali smo slučaj kada je i kokain bio impregiran u odjeću u koferima u tekućem obliku. Imali smo slučajeve skrivanja kokaina u pulpi ananasa, u bananama, skrivenim pretincima u vozilima, autobusima, zrakoplovima, plovilima…

Postoji li na našem teritoriju kartel?

Tzv. balkanski kartel postoji. Zadnjih godina je došlo do evolucije zločinačkih udruženja u državama zapadnog Balkana, te je evoluiralo u višu razinu zločinačkog udruženja koje ima sva bitna obilježja kartela.

Tu ima bossova?

To je cijeli niz kriminalističkih ćelija koje se sadrže od državljana Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije. Oni su mrežno raspoređeni o svim većim gradovima i lukama Europe i Južne Amerike.

S kim surađuju, od kud nabavljaju drogu?

Surađuju sa svima od kojih imaju koristi. Najvažnije je napomenuti suradnju s južnoameričkim kartelima u Kolumbiji, Peruuu, Boliviji i Brazilu, gdje imaju pristup samom izvoru kokaina, što im daje moć. Dobivaju kokain visoke čistoće i po povoljnoj cijeni.

Koliko je problem otkriti kartel da bi se shvatilo kako on funkcionira?

Najbolje govori način na koji se skriva droga, kao što je bilo kriminalističko istraživanje Nana, kada je kokain bio skriven u metalnim dijelovima. Bez kriminalističkog istraživanja, dugotrajnog, međunarodnog, koje je mukotrpno, nema šanse da se otkrije takav način skrivanja droge i da se prikupe dokazi protiv pripadnika zločinačkog udruženja koje ima obilježje kartela.

Facebook Komentari