Plenković o rekonstrukciji Vlade: Vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske. Hvala vam na pitanju

Premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je jučer izabrana na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, održali su u četvrtak oko 15 sati konferenciju za novinare.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković. ” Marija i ja smo razgovarali o ovoj kandidaturi krajem siječnja. Žao mi je što naše predsjedanje odborom ministara koje je bilo ključno za ovu kandidaturu, nije imalo veći odjek u medijima.Odmah smo osjetili da imamo dobar feedback zastupnika.

Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je to jedna izvrsna prilika, da Hrvatska ima dobar međunarodni položaj, Hrvatska je članica Vijeća Europe već 23 godine.Smatrali smo da Marija sa svojim političkim profilom, profesionalnim angažmanu i predanosti europskim temama zaslužuje ovo. S obzirom na to da je poliglot, nije bilo elementa u njezinim postignućima da bi nam dalo sumnje da se kandidira, prenosi N1.

Njen glavni suparnik je doista respektabilna osoba, koji ima background i ministra financija. U takvim okolnostima, Marija je ušla u drugi krug. Zajednički smo, posebno Marija u svojim aktivnostima, svih ovih zadnji nekoliko mjeseci zajedno radili i lobirali za njen uspjeh.

Njen rezultat, 159 glasova naprema 105, ukazuje na jedno veliko povjerenje. Mandat počinje ove jeseni i Hrvatsku pozicionira u međunarodnim organizacijama na stupanj na kojem dosad nismo bili.

Još jednom Marija iskrene čestitke, jako smo ponosni i sretni. Vjerujemo da će Vijeće Europe u tebi imati osobu koja će znati riješiti sve izazove i probleme koji će se postaviti pred tebe”, kazao je Plenković.

Novinarima se potom obratila i Pejčinović Burić. “Dopustite da se ja zahvalim s moje strane. Bili smo svi jako zauzeti hrvatskim predsjedanjem odbora ministara. Međutim, nakon ovakve analize, i kao u svemu, nije uvijek ista prilika, ovo je bila prilika sada.

Htjela bih zahvaliti premijeru Plenkoviću na inicijativi i na nominaciji. Nominaciju mora donijeti država sama. Nakon šest mjeseci mogu reći da je povjerenje bilo dobro usmjereno. Činjenica da sam ušla u drugi krug jest već bio veliki korak.

Može se uvijek nagađati, ali do 19 sati, osim osjećaja da sam vrlo blizu, drugi odgovor nisam mogla dati.

Nevjerojatno je da je zaista u jednoj utakmici koja je vođena po jednom fair playju, da se moja kandidatura izglasa. To pokazuje da je Vijeće Europe sazrelo za dvije stvari. Da se prvi put od osnivanja bira osoba koja dolazi iz srednje i istočne Europe. Pokazalo se da je ovako velika i važna institucija spremna na ovakav korak.Drugi korak je ravnopravnost spolova. U 70 godina samo je jedna žena vodila Vijeće Europe. To je bila jedina žena koja je vodila instituciju.

Maksimalni broj glasova koji se mogao dobiti je 80. Ono što je velika dodana vrijednost ovog procesa – kroz jedan izlučni proces niza razgovora i intervjua, ovo povjerenje došlo na temelju zaključka kako će tko od nas raditi.

Ono što me obvezuje i što učvršćuje moje povjerenje jest da sam dobila gotovo dvije trećine glasova, a dobila sam i glasove iz druge političke obitelji. Vijeće Europe ima velike izazove pred sobom, iako glavni tajnik nije jedini koji radi na tome. Činjenica da su se žene aktivirale na ovom pitanju i to ne samo iz moje političke obitelji, znače da moram svoje djelovanje usmjeriti prema ravnopravnosti žena. I ja namjeravam veliku energiju usmjeriti u to područje”, kazala je još uvijek aktualna ministrica vanjskih i europskih poslova te novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe.

Na pitanje reportera N1 Elvira Mešanovića o mogućoj rekonstrukciji Vlade, Plenković je kratko odgovorio: ” Vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske. Hvala vam na pitanju”, rekao je premijer koji nije bio raspoložen za daljnji razgovor na tu temu.

Također, nekome je pala na pamet ideja da Plenković bude i premijer i ministar vanjskih poslova.

– Ja ne mislim, kao neki drugi na hrvatskoj političkoj sceni, da je dobro akumulirati ulogu predsjednika i drugih ministara. Mislim da svatko ozbiljan zna raditi distinkciju između šarlatanstva i ozbiljne politike.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Pejčinović Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Premijer Plenković istaknuo je to kao veliku pobjedu Hrvatske, ali i ovog dijela Europe.

“Za nas jedna jako lijepa i pozitivna vijest koja se dogodila jučer u Strasbourgu. Ja čestitam ministrici u ime cijele Vlade, cijele države jer zaista je to fantastično postignuće Republike Hrvatske. Najveći međunarodni i politički uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika Hrvatske u posljednjih 30-ak godina. Možemo biti ponosni na međunarodni ugled Hrvatske”, kazao je na sjednici Vlade.

Share This Article