Jeste li ih primijetili? Sve ih je više uz ceste

Ad

Već nekoliko tjedana uz važnije se prometnice vozači privikavaju na nove kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Do kraja godine u malo više od stotinu kućišta premještat će se šezdesetak kamera. HRT-ov novinar Ivica Grudiček provjerio je kako sustav funkcionira na sjeveru zemlje.

Osim u Šenkovcu – kamere su postavljene po cijelom Međimurju – od Murskoga Središća do Nedelišća. U Hrvatskoj su kućišta postavljena na 122 lokacije na području 17 policijskih uprava. S jednog mjesta na drugo – ovisno o sigurnosnoj procjeni policije – seli se 59 kamera.

Ovi moderni uređaji mogu detektirati do šest prometnih traka, istovremeno do tridesetak vozila, mjeriti brzinu od 30 pa do 250 km/h.

Snimaju u visokoj razlučivosti – nisu važni vremenski uvjeti, a mogu detektirati sve prekršaje u prometu.

– Prvenstveno mjere brzinu, ali i sve ostale prekršaje – pojas, mobitel, pretjecanje, svjetla, pokazivače, pa čak i jeste li vezani na zadnjem sjedalu – kaže nam kristijan Višnjić iz PU međimurske.

Varaždinska policija s kamerama ima iskustva već nekoliko godina. Nažalost – zabilježili su jedan pogibeljni rekord.

– U Ulici Braće Radić gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat fiksna je kamera uhvatila vozača koji se vozio 154, što je pogibeljna vožnja, prisjeća se Danijel Posavec iz PU varaždinske.

A kako najavljuju u policiji – postavljanje kamera će se nastaviti. Do 2021. – njih više od 200 nadzirat će hrvatske ceste, piše HRT.

Facebook Komentari