Sve veći izgledi Pejčinović-Burić za europsku sinekuru

Ad

Marija Pejčinović-Burić, HDZ-ova potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ovu će srijedu doznati napušta li dužnost u Banskim dvorima i odlazi li u Vijeće Europe na mjesto glavne tajnice, što onda ostavlja prostor i za manju rekonstrukciju Vlade.

Njezini izgledi da postane čelna žena Vijeća Europe prošli tjedan su porasli kad je 17. lipnja čak 150 belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo medijima i Vijeću Europe u kojem upozoravaju da njihov ministar vanjskih poslova Didier Reynders, koji je u drugom krugu ostao u užem izboru s našom ministricom, ne bi nikako trebao preuzeti tu uglednu dužnost u organizaciji koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Belgijski profesori, naime, upozoravaju Vijeće Europe na njegovu odluku da se iz sirijskih izbjegličkih kampova, u kojima su smještene obitelji pripadnika Islamske države koji su se kao belgijski državljani otišli boriti tamo, vrate samo djeca koja su ostala bez roditelja, ne sva belgijska djeca.

“Odluka nije u skladu s obvezom Vijeća Europe da štiti djecu u ratnim sukobima, jer neprihvatljivo je da su vrata zatvorena za svu drugu belgijsku djecu u kampovima. Ministrova je logika da je jedno dijete nevinije od drugog”, piše u pismu.

Ovo je veliki udarac za belgijskog ministra vanjskih poslova i doista bi mogao utjecati na izbor. U Vladi već samu činjenicu da je ministrica ušla u drugi krug doživljavaju kao uspjeh, a vrlo su optimistični za srijedu jer smatraju da ima realnu šansu preuzeti tu uglednu dužnost, piše Jutarnji list.

– Izvrstan rezultat iz prvog kruga sugerira da ima dobre šanse i u drugom krugu – kažu u Banskim dvorima.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u tajnom će glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat.

Facebook Komentari