Reiner ipak shvatio, što i nije bilo tako teško: Nadam se da se neće ponoviti 2009. godina, kad je HDZ-ov kandidat bio Hebrang

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je kandidature za predsjedničke izbore, promjenu datuma Dana državnosti, kao i detalje o kandidaturi aktualne predsjednice Grabar-Kitarović.

Upitan da komentira kandidaturu Miroslava Škore, Reiner je kazao da ne bi o pojedinim kandidatima govorio ponaosob.

“Narod će imati prilike vidjeti i čuti. Ja osobno nikad ne bih kandidaturu objavio na Facebooku. Ja bih to učinio konferencijom za medije.Neki kandidati čini mi se ne poznaju hrvatski Ustav, niti državno ustrojstvo Hrvatske. Mi smo parlamentarne republike pa u skladu s time odluke donosi parlament. Treba za funkciju predsjednika imati znanje o vanjskoj politici i treba za to imati iskustvo vezano uz obrambene snage. Mi imamo parlamentarni sustav kao i mnoge druge zemlje i ne vidim nikakav razlog zašto bismo ga mijenjali. Oni bi danas u vrijeme mira htjeli imati ovlasti veće nego što je imao predsjednik Tuđman u vrijeme rata”, ističe Reiner.

Na pitanje čini li mu se da su neke stvari u našem zakonodavno okviru nedorečene, Reiner odgovara potvrdno. “Međutim, mi imamo institucije koje mogu na te izazove odgovoriti. Prvenstveno je tu Ustavni sud. Vjerujem da će se prije ili kasnije pitanje referenduma urediti. Sasvim sigurno su neke stvari koje su vezane uz egzistencijalna pitanja možda važnije od referenduma i stvari vezanih uz referendume”, dodaje.

Reiner je komentirao i prolongiranje objave kandidature aktualne predsjednice Grabar-Kitarović nakon proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza. “Ona je samo to rekla, ona je rekla da ona ne želi da na taj značajan datum, 5. kolovoza ne želi biti jedan od kandidata, nego želi biti predsjednica, što ona i jest. Mislim da je manje važno kada netko objavi tu kandidaturu, puno je važnije što ta osoba kaže i što je postigla. Ima potporu svoju bivše stranke, odnosno HDZ-a”, rekao je Reiner.

O tome je li Miroslav Škoro drugi kandidat HDZ-a, Reiner je kazao: “On je bio neko vrijeme zastupnik HDZ-a, ali onda je svojevoljno izašao iz Sabora. Ja bih rekao da me malo podsjeća ova situacija na stanje koje je bilo 2009. godine, kada je HDZ imao svog kandidata, a to je bio prof. Hebrang, a onda se pojavio cijeli niz kandidata koji su bili veći Hrvati od prof. Hebranga i bili su možda više eksponirani. Rezultati su bili vidljivi, glasovi su se rasuli i predsjednik je postao Ivo Josipović. Toplo se nadam da se ta situacija neće ponoviti.”

“Dozvolimo predsjednici da sama kaže kandidira se i da odredi vrijeme kada će to učiniti”, dodao je Reiner.

Promjena datuma Dana državnosti

“Meni je jako drago da se premijer odlučio za varijantu promjene datuma Dana državnosti s 25. lipnja na 30. svibnja, jer je to nešto za što se ja zalažem već godinama. Promjena datuma Dana državnosti stvorila je jednu zbrku u glavama ljudi. Hrvati su valjda jedina država na svijetu gdje ljudi nisu sigurni koji im je nacionalni praznik”, mišljenja je Reiner.

Upitan što bi u budućnosti trebalo biti s 25. lipnja, kazao je kako je taj datum važan za noviju hrvatsku povijest te kako ga treba obilježavati.

Ne smatra da je sad loše vrijeme za promjenu datuma jer je, kako kaže, u Hrvatskoj uvijek nekakvo predizborno vrijeme, stoga je to izgovor koji kod njega ne vrijedi.

Reiner je komentirao i potencijali izbor Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. “Mi se svi nadamo da će gospođa Pejčinović-Burić biti izabrana. Tko će ju zamijeniti, to će odrediti premijer, a koliko ja znam o rekonstrukciji Vlade se ne razmišlja”, rekao je Reiner.

Je li Kuščević teret ove Vlade nije htio komentirati. “Ja mislim da je on to objasnio i da je on sve rekao, nema potrebe da ja to ponavljam. Da ne vjerujem gospodinu Kuščeviću i Vladi, vjerojatno ne bih sjedio s vama i vodio ovaj razgovor”, zaključio je Reiner.

Rojs: Iza Škorine kandidature stoje mračne sile

Facebook Komentari