0.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Drama u Pašmanskom kanalu: Brodica prešla preko ronioca i otišla dalje, policija...

Drama u Pašmanskom kanalu: Brodica prešla preko ronioca i otišla dalje, policija traga za voditeljem brodice

U pomorskoj nesreći u Pašmanskom kanalu teško je ozlijeđen ronilac. Preko njega je prešla nepoznata brodica.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je u nedjelju resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj nesreći u Pašmanskom kanalu.

Do nesreće je došlo između otočića Frmić i Planac, gdje je nepoznata brodica prešla preko ronioca te se odmah udaljila u nepoznatom smjeru.

Ronilac je spašen brzom reakcijom poznanika i prevezen u Biograd na moru, odakle su ozlijeđenog u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, prema Općoj bolnici Zadar.

Dojavu o nesreći Službenici MRCC Rijeka zaprimili su od Postaje pomorske policije Zadar u nedjelju u 18:05, o čemu su odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar.

Temljem dostupnih informacija, službenici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Postaje pomorske policije Zadar, tijekom jučerašnjeg dana započeli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a ukoliko se utvrdi kaznena odgovornost, sva daljnja postupanja nastavit će se u Policijskoj nadležnosti.

Pretpostavlja se da je brodica glisirala

Naime, iako se točna pozicija detaljno utvrđuje u sklopu očevida, s obzirom da je udaljenost između dva otočića 0,9 nautičkih milja, odnosno 1665 metara, s velikom vjerojatnošću pretpostavlja se da je motorna brodica u trenutku nesreće glisirala tijekom plovidbe između otočića.

Zbog toga je bila umanjena mogućnost da voditelj brodice pravovremeno uoči ronioca i promjeni smjer, čime bi vjerojatno bilo izbjegnuto teško ozljeđivanje ronioca E.M. (rođen 1990. godine), državljanin Republike Hrvatske.

On je u ovoj nesreći pretrpio ozljedu desne ruke i desnog koljena. Zahvaljujući brzoj intervenciji poznanika D.B., koji je ozlijeđenog ronioca čekao na vlastitoj brodici, ronilac je spašen.

Spasilac je uvelike pomogao istražiteljima dajući im sve njemu poznate informacije o trenutku nesreće, poziciji i opisu plovila, koje je prešlo preko ronioca. Istraga je u tijeku te traje potraga za počiniteljem/brodicom.

Najnovije

Još iz rubrike