Svjetska liga: Super finale Hrvatska – Srbija u Beogradu, potpuna drama u završnici, pod nevremenom, Srbiji sviran ključni peterac…

Ad

Super finale Hrvatska – Srbija u Beogradu uz dramatičnu završnicu donijelo je pobjedu Srbiji 12:11, uz ključni peterac 17 sekundi prije kraja utakmice. Zadnja dramatična četvrtina odigrana je pod nevremenom.

Početkom 2. četvrtine Barakude su povele 4:1, Srbija smanjila na 4:2, pa na 4:3, nakon izjednačenja Srbija je povela 5:4 i Maro Joković ima dva isključenja. Barakude su primile još jedan gol, 6:4 za Srbiju, a druga četvrtina završava 6:5 za Srbiju, nakon srbijanske serije od pet golova.

Treća četvrtina krenula je neuspješnim napadima s obje strane. Za Barakude izjednačuje Vukićević, 6:6 nakon 3 minute igre u 3. četvrtini. Benić je završio nastup nakon tri isključenja. Minuta odmora, Tucak u situaciji s igračem više, kod rezultata 6:6. Fatović, 7:6 za Hrvatsku. Peterac za Srbiju, 7:7, Mandić. Srbijanski golman Mitrović obranio je tri udarca Barakuda za redom. Srbija u napadu, time out, Srbija. Bušlje, 8:7. Kraj treće četvrtine, Barakude vode 8:7.

Uz kišu na Tašmajdanu kreće zadnja četvrtina, Barakude zaustavljaju Srbiju. Jakšić za izjednačenje 8:8. Nastao je mrak na plivalištu, nevrijeme je u Beogradu. Vrlić za 9:8, Mandić za 9:9. Barakude vode 10:9, 3. minute do kraja. Filipović 10:10, pa 11:10 za Srbiju minutu prije kraja. Time out Tucak 43 sekunde prije kraja. 11:11 Vukićević 23 sekunde do kraja. 17 sekundi do kraja peterac za Srbiju, Filipović 12:11 za Srbiju. Barakude nisu uspjele, Srbija osvaja svjetsku ligu.

Osim zlata Srbijanci su izborili i izravan plasman na Olimpijske igre Tokiju 2020. godine
——————————————————————————————————————————

Svjetska liga, njezino 18. izdanje došlo je do samog kraja. Završni turnir ovog natjecanja se službeno zove Super Finale Svjetske lige. Posljednja utakmica, ona za zlato, doista i jest – super finale. Ne samo Svjetske lige, već svjetskog vaterpola zadnjih desetljeće i pol.

Hrvatska protiv Srbije. Bolje, jače, umješnije, veličanstvenije i kvalitetnije od ovog u svijetu vaterpola ne postoji. Nisu slučajno to bili parovi i finala SP u Kazanju 2015. i OI u Rio de Janeri 2016, ili pak polufinala SP u Budimpešti 2017, pa EP u Barceloni 2018.

Malo se toga ima novog za reći, najaviti ili ispisati o dvoboju suparnika koje ne samo da se međusobno savršeno dobro poznaju, već su poznati i svim pratiteljima sporta. Postoje uostalom neki sportski klasici. U tenisu je to Wimbledon, u Formuli 1 Monte Carlo, u nogometu Boca Juniors – River Plate kao i Barcelona – Real Madrid. U vaterpolu je to upravo ono što je pred nama.

Barakude protiv Delfina. Hrvatska protiv Srbije. Naši su vaterpolisti već ostvarili uspjeh, osvojili su medalju koju primjerice prošle godine u ovom natjecanju nisu imali. Plasirali su se u finale. No, ne samo što oko toga nema euforije u taboru naše vrste, već zanimljivo nitko u svim hrvatskim medijima nije niti ubilježio neprijepornu činjenicu da su Barakude u subotu poslijepodne osvojili novu medalju. Osvojena je kolajna, a da to još nitko nije primijetio!?

Makar, postoji razlog. Hrvatski su vaterpolisti u Beograd stigli s planom, ciljem. On se zove ne medalja nego zlato. Zato što samo prvo mjesto donosi glavnu nagradu ovog turnira, a to je već sad osiguran odlazak na Olimpijske igre u glavnom japanskom gradu sljedeće godine. Javnost je tako, jednako navijači, konačno i mediji u nas, prihvatila tako proklamirani cilj. Zato još uvijek u našem taboru nema ni opuštanja, ni slavlja. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog vaterpola. Više nije uspjeh medalja, što bi mnogi drugi slavili opravdano do neba. Ne, ova skupina mladića i ovaj sport želi više, jače, bolje. To je hrvatski vatepolo! To je njegova snaga i kvaliteta.

– Što će te ljepše od igranja na ovom bazenu u Beogradu, koji je jedan od hramova vaterpola. Onda još finale, pa protiv Srbije. Gdje ćete većeg motiva? Za to se sportski živi. To ću tako i prenijeti i svojim igračima, i budite sigurni da ćemo u tom smislu i dočekati utakmicu. Igrati finale za ovakav ulog kakav su Olimpijske igre i protiv takve reprezentacije – riječi su Ivice Tucka, izbornika Barakuda. Riječi nakon kojih se, ako imate mrvicu emocija, morate barem malo naježiti. Pa će onda još dodati…

– Danas ćemo moji momci i ja dati sve, cijelo srce i nadam se, mislim da imamo itekako, itekako velike šanse za pobjedu.

Junak polufinalne pobjede protiv Španjolaca, vratar Marko Bijač uoči finala je naglasio.

– Neki statistički, povijesni podaci o našim prijašnjim utakmicama su više-manje zanimljivi, ali ovo što slijedi nova je priča. Utakmica u nedjelju, u 16.45, sada je sve ono što se broji, sve što je bitno. Prošli i budući susreti su nebitni. Idemo se boriti za Hrvatsku, ali i za Tokio. Naš odlazak u Tokio.

Kolega mu Ivan Buljubašić je spomenuo.

– Po mnogima ovo je možda i očekivano finale. Bit će sigurno teška utakmica, šesta nam je već u nizu, od utorka. Silan se umor nagomilao, ali kada pogledate… finale je i nemamo što nego ići svom snagom naprijed i nadati se pobjedi. Nema kalkuliranja puno, nema uopće, idemo na pobjedu.

Danas od 16.45, tko nije uz Barakude na tribinama plivališta Tašmajdan, a nije da i ondje nema naših navijača, može uz ArenuSport 1 bodriti 13-icu Hrvata u pohodu na Olimpijske igre u Tokiju.

Ukupan omjer Hrvatska – Srbija

51 16 6 29 405:459

———————–

Hrvatska treća po broju osvojenih medalja u Svjetskoj ligi

S još u subotu osiguranom medaljom, Hrvatska je brojku ukupno osvojenih medalja u Svjetskoj ligi podignula na 7. Više od nas imaju trenutačno samo Srbija, osiguranih 11 i Mađarska 8. Hrvatska podsjetimo, dosad je ili prije Beograda 2019. osvojila u ovom nadmetanju – 1 zlato, 2 srebra i 3 bronce.

Facebook Komentari