Paklene vrućine stižu u Europu i tamo gdje ih nikad nisu imali: Na udaru Engleska, Njemačka, dijelovi Francuske i Beneluks

Čini se kako nas “paklene vrućine” tek očekuju. Naime, prognostički izračuni najavljuju val ekstremno visokih temperatura u Europi.

Najnovije smjernice pokazuju da će početkom idućeg tjedna stići intenzivni toplinski val s temperaturama od 16 do 20 Celzijevih stupnjeva višima od prosjeka pri tlaku zraka od 850 HPa. To bi moglo dovesti do visokih popodnevnih temperatura u Europi. Tako bi se primjerice u južnoj Engleskoj živa na termometru mogla penjati na 30 do 35 stupnjeva, dok bi u dijelovima Francuske, Beneluksa i Njemačke od utorka do subote trebalo biti između 36 i 40 Celzija, javlja Severe Weather Europe.

Toplinski val će znatno ojačati do utorka u dijelovima Francuske te se proširiti na Veliku Britaniju i Irsku u srijedu i nastaviti preko Beneluksa i Njemačke do subote.

Velika je vjerojatnost za visoke temperature u cijeloj Engleskoj, dok su prilično topli dani također sve češći u Irskoj i Škotskoj. Koliko će jak toplinski val biti pokazuju i zbirni podaci o temperaturi za prijestolnice u Zapadnoj Europi. Tako se za Pariz predviđaju temperature od 16 do 18 stupnjeva više od prosjeka, za Bruxelles i London od 15 do 17 stupnjeva više, a za Dublin od 10 do 12 stupnjeva iznad prosjeka.

Vrhunac ovog toplinskog vala očekuje se sredinom tjedna, u srijedu, kada se očekuje čak 41 stupanj Celzijev u južnoj središnjoj Francuskoj te 32 stupnja u jugoistočnoj Engleskoj, piše Večernji.

Facebook Komentari