Grmljavinska oluja stigla do Zagreba, Hrvatski Telekom izdao upozorenje

Oko 15 sati na jugu Zagreba počela je padati kiša praćena munjama i grmljavinom.

Hrvatski Telekom je svojim korisnicima SMS-om poslao poruku sljedećeg sadržaja: “Danas se po najavi DHMZ-a očekuju jaka grmljavinska nevremena na području Karlovačke županije, Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske te Primorsko-goranske županije. Ukoliko vaše područje bude zahvaćeno nevremenom, isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice i time zaštitie svoju telekomunikacijsku i elektroničku opremu”.

Vremenska prognoza

Iznimno je nestabilno u našim krajevima, a poslijepodne i navečer u kopnenoj Hrvatskoj, posebno središnjim i istočnim predjelima postoji razmjerno velika šansa za jako nevrijeme, prognozira N1.

Valja tako očekivati pljuskove, munje, gromove, kao i tuču, lokalno i većeg zrna, te prolazno olujne udare vjetra. Uz to su moguće i druge nepogode kao opbilni izljevi kiše, ali čak i vrlo rijetke kopnene pijavice.

Već od jutra nam sa jugozapada pristiže taj vlažniji i nešto hladniji zrak koji dolaskom nad zagrijano kopno potencira nestabilnost, vrhunac koje se očekuje prema večeri i tijekom iduće noći.

U takvim okolnostima sunčano će se još poslijepodne zadržati na krajnjem jugu, a moguće i na krajnjem istoku. Drugdje zato taj jaki razvoj oblaka, a sve češći i jači će biti pljuskovi praćeni grmljavinom. U središnjim krajevima nevrijeme koje će navečer biti još izraženije te zahvatiti i istočna područja. Suho će tako ostati samo na krajnjem jugu Jadrana.

Upozorenja vrijede za gotovo cijelu zemljlu, ali najugroženije će biti zagrebačko i karlovačko područje kao i zapadni dio Slavonije i Posavine. Što se vjetra tiče, on će uglavnom biti slab, na Jadranu povremeno umjereno jugo i jugozapadnjak, no uz nevrijeme, kao što smo rekli, bit će naravno tih prolazno jakih pa čak i olujnih udara.

Najviše dnevne temperature malo niže nego jučer u zapadnim krajevima, no prije pljuskova vruće i sparno zadržat će se na istoku i jugu.

U nedjelju malo svježije te još uvijek promjenjivo i nestabilno, ujutro još ponegdje na kopnu uz mogućnost nevremena. Postupno smirivanje kreće početkom idućeg tjedna, najprije na Jadranu, od utorka i na kopnu, a do vikenda će nas već zahvatiti i novi toplinski val.

Podsjetimo, iznimno je nestabilno u našim krajevima, a poslijepodne i navečer u kopnenoj Hrvatskoj, posebno središnjim i istočnim predjelima postoji razmjerno velika šansa za jako nevrijeme.

Share This Article