30.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Svijet na rubu velikog rata: Tump započeo pa otkazao napad na Iran

Svijet na rubu velikog rata: Tump započeo pa otkazao napad na Iran

Predsjednik SAD-a Donald Trump odobrio je vojne napade na Iran u znak odmazde zbog uništavanja američkog nadzornog drona, ali su napadi zaustavljeni u ranoj fazi.

Predvečer su vojni i diplomatski dužnosnici očekivali početak napada, nakon intenzivnih rasprava i rasprava u Bijeloj kući među predsjednikovim visokim dužnosnicima nacionalne sigurnosti i kongresnim čelnicima.

Dužnosnici su New York Timesu rekli kako je predsjednik u početku odobrio napade na nekoliko iranskih ciljeva, poput radarskih i raketnih sustava.

Operacija je u ranim fazama otkazana, izjavio je visoki dužnosnik administracije. Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili na položaju, ali nijedna raketa nije ispaljena u trenutku kada je operacija otkazana.

Nije jasno je li se Trump jednostavno predomislio ili je administracija zaustavila napad zbog logistike ili strategije. Također nije bilo jasno mogu li se napadi nastaviti.

O planovima za napad i odluci da se zaustavi Bijela kuća je odbila komentirati, kao i dužnosnici Pentagona. Nijedan vladin dužnosnik nije zatražio od New York Timesa da ne objavi ovaj članak, kažu u toj medijskoj kući.

Iran srušio američki dron iznad Hormuškog tjesnaca: Spremni smo braniti se

Najnovije

Još iz rubrike