Iran srušio američki dron iznad Hormuškog tjesnaca: Spremni smo braniti se

Iranskim projektilom srušen je američki vojni dron MQ-4C Triton u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Drugi detalji nisu poznati, kao ni vrijeme kada se to dogodilo.

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban rekao je da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

– Rušenje američkog drona jasna je poruka SAD-u. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali spremni smo braniti se, rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde Hossein Salami.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i iranski izvoz nafte nastoji svesti na nulu, prenosi HRT.

Facebook Komentari