Grabar-Kitarović na čelu EK: Evo što o tim informacijama kažu bliski ljudi sadašnjoj Predsjednici RH

Belgijski dnevni list Le Soir u velikom tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i – na iznenađenje mnogih – aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Na ovu informaciju (još) nema službene reakcije Kolinde Grabar Kitarović ni iz njenog Ureda, no njoj bliski krugovi podsjećaju kako se povijest ponavlja.

“Slično je bilo pred posljednje predsjedničke izbore: te sjajna ponuda NATO savezu te još bolja u UN-u. A istina je da je imala neke ponude kroz cijeli mandat, no ipak ih je dosad redovno odbijala. Jednostavno je uvijek znala reći da joj je Hrvatska na prvom mjestu”, tvrde prijatelji i poznanici aktualne predsjednice, piše N1.

Podsjetimo, belgijski dnevni list navodi kako Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo. Bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine.

Ako na ovom summitu ne bude dogovora, drugi bi se najvjerojatnije dogodio 1. srpnja, dan uoči konstituirajuće sjednice EP-a.

Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića Le Soir piše kako ga cijene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU. To je znak povjerenja, piše Le Soir, te bi njegov izbor mogao biti koristan.

Osim tri spitzenkandidata, Webera, Timmermansa i Vestagera, Le Soir kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Nizozemske, Belgije i Luksemburga, Marka Ruttea, Charlesa Michela i Xaviera Bettela, te predsjednicu Litve na odlasku Daliu Grybauskaite.

Zanimljivo, samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Na večeri koja zaključuje prvi dan sastanka Europskog vijeća, europski čelnici imat će težak zadatak dogovora o prijedlogu za predsjednika Europske komisije, za kojeg su se složili da bi trebao dobiti potporu duple većine – one u Parlamentu i one u Vijeću.

Od izvanrednog summita odmah nakon europskih izbora traju konzultacije između političkih grupacija i država članica EU.

Čini se da nijedan od troje spitzenkandidata, EPP-ov Manfred Weber, socijalist Frans Timmermans i liberalka Margaret Vestager, nemaju dovoljnu potporu drugih političkih grupacija.

Politička realnost koju su Le Soiru potvrdili iz više izvora je sljedeća: opozicija Weberu iz redova socijalista i liberala je velika. EPP, iako se do krajnjih granica bori za svog pulena Webera, razmišlja o predstavljanju drugog kandidata, o čemu se razgovaralo na sastanku čelnika EPP-a, uoči summita. Mislili su da je idealan profil Michel Barnier, europski pregovarač za brexit, no Le Soiru nijedan izvor u posljednje vrijeme nije potvrdio da se priča o njegovom imenu. Ipak, jedno ime je iskočilo – ono hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao mogući ozbiljan prijedlog EPP-a.

Ako predsjedanje Komisijom ode EPP-u, pozicija šefa Europskog vijeća otišla bi obitelji liberala u kojoj je sada i stranka francuskog predsjednika Macrona. Le Soir tu spominje ime belgijskog premijera Charlesa Michela.

Socijalisti bi dobili predsjedanje Parlamentom koje bi dijelili s predstavnikom zelenih.

Ako na ovom summitu ne bude dogovora, drugi bi se najvjerojatnije dogodio 1. srpnja, dan uoči konstituirajuće sjednice EP-a.

Belgijski medij: Uz Plenkovića i Grabar Kitarović u igri za vodeće pozicije EU institucija, koja ima i veće šanse

Facebook Komentari