Belgijski medij: Uz Plenkovića i Grabar Kitarović u igri za vodeće pozicije EU institucija, koja ima i veće šanse

Belgijski dnevni list Le Soir u velikom tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Belgijski dnevni list navodi kako Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo. Bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine.

Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića Le Soir piše kako ga cijene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU. To je znak povjerenja, piše Le Soir, prenosi N1.

To je znak povjerenja, piše Le Soir, te bi njegov izbor mogao biti koristan. Osim tri spitzenkandidata, Webera, Timmermansa i Vestagera, Le Soir kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Nizozemske, Belgije i Luksemburga, Marka Ruttea, Charlesa Michela i Xaviera Bettela, te predsjednicu Litve na odlasku Daliu Grybauskaite.

Zanimljivo, samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Podsjetimo, čelnici EU-a u četvrtak će se na summitu u Bruxellesu pokušati dogovoriti o imenovanjima novog vodstva europskih institucija nastojeći spriječiti institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Europskoj uniji.

Izbori za Europski parlament prošlog mjeseca pokrenuli su natjecanje za glavne dužnosti u Europskoj uniji, prije svega izbor novog predsjednika Europske komisije koji će se suočiti s Brexitom, pregovorima o europskom proračunu i naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Europska pučka stranka tvrdi da njezin vodeći kandidat Manfred Weber treba postati čelnik Komisije jer su pučani ostvarili najbolje rezultate na izborima. Ipak, osvojili su manje zastupničkih mjesta pa im je otežano okupiti većinu u parlamentu koja bi podržala njihovog kandidata.

Glavni Weberovi protivnici su potpredsjednik Komisije, socijalist Frans Timmermans i Povjerenica EK-a za tržišno natjecanje, liberalka Margrethe Vestager.

Glavne političke grupe u EP-u pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o jednom kandidatu.

Imenovanja su podijelila nacionalne lidere. Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava Webera, dok se francuski predsjednik Emmanuel Macron snažno protivi njegovu izboru i sustavu vodećih, “spitzenkandidata”.

Čelnici EU-a moraju nominirati kandidata, a onda ga treba potvrditi većina zastupnika u EP-u. Utrka je otvorena i za autsajdere.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u srijedu da je “oprezni optimist” o postizanju dogovora o imenovanjima visokih dužnosti u EU koje još uključuju šefa europske diplomacije, predsjednika Europske središnje banke te njegova nasljednika.

Na dvodnevnom summitu razgovarat će se još o klimatskim promjenama i podjeli europskih zemalja o tome treba li postaviti 2050. godinu kao rok za ostvarivanje cilja nulte stope emisije ugljika.

Facebook Komentari