Strašna najezda komaraca: Ovako izgledaju leđa nakon 45 minuta šetnje u predgrađu Osijeka; No, zašto su krvopije u tolikom broju…

Ad

Muškarac je na svom je fb-u objavio sliku svojih leđa nakon napada osječkih komaraca.

“A treći pogled posljedica boravka u prirodi u Josipovcu na svježem zraku 45 minuta. I sad da izvedem svoje troje djece malo na zrak”, napisao je.

Cijeli se istok Hrvatske ove godine suočava s pravom invazijom komaraca, a građani ističu kako ovoliki broj letećih napasnika godinama nije zabilježen, piše Glas Slavonije.

Problema nije pošteđena ni Vukovarsko-srijemska županija i Vukovar, premda su, kako nam je potvrđeno iz Veterinarske stanice Vukovar, larvicidni tretmani na području tog grada obavljeni na vrijeme. Njezin direktor Tomislav Šota ustvrdio je kako bi trebalo proglasiti stanje elementarne nepogode na području cijele te županije.

“Radi se o biološkom fenomenu koji je javlja jednom u 10-15 godina, a posljednji put je kod nas zabilježen 2006. godine. Poklopila su se tri klimatološka pojma: visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva i dugo razdoblje kiša. U Vukovaru smo kišno razdoblje imali gotovo sedam tjedana, od 20. travnja do 6. lipnja. Obavili smo do 15. svibnja pet larvicidnih tretmana i tada je izletjela prva generacija komaraca koju je odmah trebalo tretirati, no vrijeme nam to nije dopustilo. Ta je generacija komaraca ostavila doslovce milijarde i milijarde larvi“, naglasio je Šota, dodajući kako su, kada se vrijeme stabiliziralo, obavili dva tretmana u Vukovaru u tjedan dana.
“Ne čine ništa”

Mjerodavna struka kaže kako se nakon negativnih klimatoloških pojava uspjeh postiže tek četvrtim ili petim tretmanom ako ih se obavlja redovito. “Mi bismo već danas ili sutra trebali raditi treći tretman, no vrijeme nam to opet neće dopustiti i bojim se kako će između dva tretmana proći 8 dana, što znači kako ćemo imati još goru situaciju od prošlotjedne. Pokušavamo doći do aviona kojim bismo mogli orošavati šumska područja, Grad Vukovar ne sprječava struku da radi tretmane, međutim vremenski nam uvjeti ne idu na ruku“, poručio je Šota. Pojasnio je kako u normalnim okolnostima komarci iz larvi izlaze na svaka 2-3 tjedna, no kada je temperatura danima iznad 30 C stupnjeva izlaze daleko brže i češće.

“Iznimno smo nezadovoljni i osobno držim da naša županija mora tražiti pomoć države. Vukovar je odvojio oko milijun kuna za tretiranje komaraca i novac nije upitan. Uz nas, tretman je od okolnih općina radila jedino Općina Borovo. Čujem da tek sada to traže i Općina Bogdanovci i Grad Ilok, a svi ostali i dalje ne čine ništa“, istaknuo je, piše Glas Slavonije.

U 15 MINUTA 134 SLETA NA ČOVJEKA

Proljeće koje je obilovalo padalinama i porast vodostaja bili su idealna uvertira za razmnožavanje komaraca. Unatoč larvicidnom tretiranju rubnog pojasa uz Osijek, najveći dio vodenih površina oko grada nije tretiran. Znamo li da poplavni komarac ima sposobnost migracije do 70 kilometara, jasno je kako se borba s komarcima koji neprestano pristižu iz svojih baranjskih ležišta u Osijek gotovo izgubljena, a većina smatra kako bi jedino rješenje bilo tretiranje avionima. To pokazuje i izvješće osječkog HZJZ-a, gdje navode kako je u tijeku velika disperzija odraslih komaraca prema Osijeku iz zelenog pojasa. I nakon opetovanih zamagljivanja iz vozila na većini postaja utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca. U nedjelju uvečer najveći broj jedinki utvrđen je na postaji Sarvaš s ukupno 134 sleta komaraca na čovjeka u 15 minuta. Građani traže hitno rješenje od vlasti, a u rubnim naseljima već prijete i prosvjedima.

TOPLO ZAMAGLJIVANJE NE ŠTETI LJUDIMA

I Vinkovčani se bore protiv komaraca jer ih je sve više unatoč nedavnoj akciji zaprašivanja. U gradskoj su upravi, u suradnji s Veterinarskom stanicom Vinkovci, u utorak odradili tretiranje komaraca toplim zamagljivanjem. Tretiranje je provedeno preparatima niske toksičnosti koji se mogu koristiti u urbanim sredinama i za koje je dopuštenje izdalo Ministarstvo zdravstva. “Ovi preparati nisu opasni za građane, no u svakom slučaju bolje je ući u kuću i zatvoriti prozore dok vozilo koje zaprašuje komarce ne prođe. Procjene su govorile da bi komaraca moglo biti prilično ove godine, jer nakon dugog kišnog razdoblja stigle su i velike vrućine, što njima izuzetno pogoduje. Ovo je bilo prvo ovogodišnje tretiranje, a ponovit ćemo ga ako bude potreba”, kaže pročelnik vinkovačkog Upravnog odjela gospodarstva Marko Jureta.

Facebook Komentari