Potencijalno opasno vrijeme za cijelu zemlju: Vruće, nestabilno, sparno uz mogućnost pljuskova, ali i tuče

U tjednu koji je pred nama bit će pretežno sunčan. Na kopnu ipak povremeno uz pljuskove, osobito danas, prekosutra i u subotu, a svakim će danom biti i sve toplije.

I danas nam ostaje nestabilno vrijeme s mogućim lokalnim pljuskovima. U blizini Hrvatske se i dalje nalazi jedna fronta, a u zraku nad nama još kruži i dosta vlage. Tako će prijepodne, na kopnu, biti pretežno oblačno, lokalno uz malo prolazne kiše. Na Jadranu će prevladavati sunčano, samo s malo oblaka te će puhati slab sjeverac, na moru umjerena bura. Najniža temperatura od 16 do 19, na obali oko 23.

Poslijepodne, u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj više sunca nego ujutro, te malo toplije i sparnije nego jučer. Mogući su pljuskovi s grmljavinom, vjerojatniji na istoku regije. Temperatura oko 26.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u drugom dijelu dana također sve više sunca, ali bit će sparno i nestabilno, lokalno uz pljuskove koji ponegdje mogu biti jače Izraženi, osobito dalje na istoku. Temperatura do 25 do 27.

U Dalmaciji većinom sunčano, vruće i sparno. Nešto više oblaka na jugu i u unutrašnjosti, gdje će biti i lokalnih pljuskova. Puhat će slab do umjeren maestral, a temperatura će biti oko 30 Celzijevih stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu sunčano, vruće i sparno. Poneki pljusak je moguć u unutrašnjosti Istre. Bura će oslabjeti i okrenuti na maestral, a temperatura će biti između 28 i 30 stupnjeva. U gorju promjenjivo oblačno, sa sunčanim razdobljima, ali tu je i nešto veća mogućnost za prolazne pljuskove. Temperatura od 22 do 25.

Moguća tuča

Dakle, pljuskova će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti i danas – lokalno mogu biti jače Izraženi, te ponovno donijeti tuču. Najveća mogućnost za nju je u Srijemu, Posavini, Gorskom kotaru i Dalmatinskoj zagori.

Od sredine tjedna na kopnu osjetno toplije, ponovno idemo do 30 stupnjeva. Bit će pretežno sunčano, ali u srijedu i četvrtak lokalno uz kraće, poslijepodnevne pljuskove, osobito u Slavoniji. U petak stabilnije, dok je u subotu izgledno novo kraće pogoršanje.

Na moru pretežno vedro, povremeno uz malo prolaznih oblaka. Prevladavat će maestral, samo u subotu umjereno jugo. Ostaje vruće. Najniža noćna temperatura oko 22, a najviša dnevna od 30 do 34.

Upaljen Meteoalaram
Za područje središnje i istočne Hrvatske, kao i za čitavo priobalje izdano je žuto upozorenje prema kojem su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, ponegdje i izraženiji, a vjerojatnost grmljavine je veća od 50%.

“Stoga, budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, kaže se u upozorenju Meteoalarma, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari