Postolar bez postola: Ministar uprave 11 godina nije upisao kuću u katastar

Ministar uprave Lovro Kuščević izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar, na ga obvezuje Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Nakon dva tjedna istraživanja i svakodnevnih prepiski s nekoliko državnih tijela, Telegram je i od Državne geodetske uprave dobio potvrdu te informacije

“Državna geodetska uprava po Vašoj će prijavi pokrenuti postupke u skladu s odredbama Prekršajnog zakona, zbog eventualne povrede članka 69. odnosno 89.”, odgovorili su na Telegramov upit iz tog nadležnog tijela.

Na kraju Nerežišća, prema istoku, nalazi se jedno zemljište. Iako je na njemu teško ne uočiti kuću sa zelenim škurama ona tamo, prema zemljišnim knjigama, ne postoji. Naime, uvidom u online katastar vidljivo je da se zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća, u vlasništvu ministra uprave, i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2, javlja portal.

Na prvu se to ne čini kao problematična činjenica jer gospodin Kuščević nikada nije skrivao da je tamo sagradio kuću. Štoviše, godinama je zavedena u njegovoj imovinskoj kartici.

No, za ministra je problematična činjenica da Zakon jasno propisuje kako je vlasnik nekretnine, u ovom slučaju građanin Kuščević, dužan prijaviti svaku promjenu koja utječe na katastarske knjige, i to u roku od 90 dana otkako su se dogodile. Kazna za ovakav prekršaj nije velika i za fizičke osobe iznosi od 3000 do 6000 kuna.

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

Facebook Komentari