Štromar otkrio formulu za zadržavanje i povratak radnika u Hrvatsku: Povećajte im plaće, možete vi to!

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-a Predrag Štromar, komentirao je problematiku kvota za uvoz stranih radnika, ali i stav HNS-a o potpori Zoranu Milanoviću.

“Imali smo loša vremena za građevinu od 2008. godine. Nije bilo posla, bilo je radnika. Danas imamo dobar posao i sve trebamo učiniti da to iskoristimo, da dignemo građevinski sektor. Zadatak nam je vratiti građevince koji su otišli vani kada je krenula kriza”, kazao je Predrag Štromar.

Od poslodavaca očekuje da povećaju plaće i ulože u dodatno obrazovanje radnika.

Što se tiče kvota za uvoz stranih radnika, što je ključna tema posljednjih dana, Štromar je kazao da Vlada provodi analizu potreba.

“Prema potrebama otvorit će se i taj prostor, radimo analizu, napravit ćemo realokaciju i bit će dovoljno radne snage u građevini. Trebamo radnike i imat ćemo ih – najbitnije je osigurati bolje uvjete.”

Upitan kolika je prosječna plaća u građevini, kazao je da ovisi o tome koja znanja radnik ima, ali da iznosi između pet i desetak tisuća kuna.

Na pitanje koja bi bila poruka poslodavcima, ako se želi, primjerice, keramičara koji je napustio Hrvatsku vratiti natrag, Štromar kaže:

“Ponudite mu toliko novca koliko je potrebno da ovdje dobro živi.”

Smatra da poslodavci “mogu izdržati” povećanje plaća.

“Poslodavci to mogu izdržati po ovim cijenama koje sad nude i koliko posla ima, u pitanju je ponuda i potražnja. Ponuda posla je velika, znači da i oni mogu to dobro kalkulirati i osigurati dovoljna sredstva za plaće.”

Upitan o potpori HNS-a mogućem predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, kazao je:

“Još nismo donijeli odluku i razgovarali o tome u tijelima stranke”, zaključio je Štromar.

Facebook Komentari