Pakleno je u Zagrebu, u ZET-ovom autobusu 35, 45 stupnjava C u centru grada

Toplinski val u punom je jeku. Oni sretniji mogu pobjeći u šumu ili na more, a drugi vrućinu ipak moraju podnositi. Najgore je naravno onima na gradskom asfaltu. Na kojim je sve mjestima u metropoli gotovo nemoguće boraviti zbog vrućine, provjerili su RTL-ovci termometrom. Izmjerili su 36 u hladu, a nevjerojatnih 45 stupnjeva na suncu u središtu Zagreba.

Najviše temperature tek se očekuju. Građani i ovako teško izdržavaju vrućine, a jedno od najneugodnijih mjesta ovih dana – svakako je – javni prijevoz.

U autobusima pakleno

Vozeći se u autobusu, ovih nekoliko postaja, termometar je pokazao 35 Celzijevih stupnjeva. Stalno je gužva. Makar klima radi, ne osjeća se.

“Katastrofa. Loše. Čini mi se da klima ne radi, ne znam zašto. Ali ako moramo, izdržat ćemo”, kaže Dragica iz Zagreba.

Ipak, najteže je onima koji moraju raditi vani i ne mogu pobjeći od sunca. Čak 42 stupnja izmjerena su na gradilištu. Jedino kako si radnici mogu pomoći jest da dolaze na posao u zoru i odlaze ranije.

“Naviknuli smo se već. Ali poslodavac nam je omogućio da se uvijek odmorimo i popijemo vode kad nam to treba”, govori radnik RTL-u.

Barem su, kažu, tenom spremni za plažu. Vruće nije samo turistima, ali onima koji dolaze iz još toplijih krajeva.

“U gradu smo već četiri sata. Istražujemo grad. Nije nam prevruće, naučeni smo na ovakvo vrijeme. U Kataru je puno toplije nego u Hrvatskoj. Ovo je kao zima za nas”, govori za RTL Danas Andrew iz Katra.

Ipak, recept kako se ponašati za vrijeme toplinskog vala – znaju svi. Hlad, laganija odjeća, šeširi…

A osim pod šeširima i kišobranima, rashladiti se možete i u brojnim zagrebačkim fontanama.

Ili na zagrebačkim “morima” – Jarunu i Bundeku. A ako baš ne morate izlaziti, ipak ostanite doma pod klimom ili ventilatorom. Samo ga ne zaboravite ugasiti noću jer može doći do požara.

Facebook Komentari