Sindikat hrvatskih učitelja: Ovo je vrijeme da se uloži u ljude, bilo je sredstava za tablete, udžbenike… Vrijeme je da rastu plaće svih zaposlenika

U Studiju 4 govorilo se o povećanju plaća za učitelje i profesore od rujna, a što je najavila ministrica Blaženka Divjak.

Gostovala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Ovo je kraj razgovora koji je trajao duže vrijeme. Složili smo se da koeficijenti trebaju rasti, ali zahtjev je takav da tražimo rast koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Krajnje je vrijeme “da se da input” i nova motivacija s obzirom na to da imamo kurikularnu reformu od sljedeće školske godine.

Krajnje je bilo vrijeme da se povećaju plaće jer su svi zaposlenici u sustavu obrazovanja potplaćeni, dodaje Šprem.

– Ovo je vrijeme da se uloži u ljude, bilo je sredstava za tablete, udžbenike… Vrijeme je da rastu plaće svih zaposlenika. Novca uvijek ima. Uvijek se govori da su učitelji važni, da je važno obrazovanje, ali nažalost to uvijek ostaje na riječima. BDP raste i nema razloga, s obzirom na to da idemo u kurikularnu reformu, da plaće ne rastu.

Sindikati su se podigli u zadnje vrijeme, skupljeno je dovoljno potpisa za inicijativu “67 je previše”, a Šprem kaže da je to rezultat djelovanja građana.

– Bez podrške članova i podrške građana ništa nije moguće u Hrvatskoj. Zajedništvo svih nas može nešto pokrenuti u našu korist.

Ovoga petka završava školska godina, a u javnosti je dojam da učitelji i profesori imaju jako puno godišnjeg odmora (nova školska godina počinje 9. rujna op.a.).

– To je nekakva mantra. Učitelji i svi zaposlenici imaju temeljem Zakona o radu, jednak broj dana godišnjeg odbora. Ali su prisiljeni u komadu realizirati svoj godišnji odmor. Najveća je zabluda izjednačavati školske praznike s godišnjim odmorom učitelja. Sada kada su učenici kod kuće, sva administracija, sjednice, edukacije tak počinje. Ima puno pripreme za sljedeću godinu kako bi ona bila uspješna.

Što se tiče prilagodbe za kurikularnu reformu, sama edukacija i priprema već odavno traju.

– Neki su posve zadovoljni, prihvatili su nove obveze, a ima i onih koji nisu. To su sve problemi i rizici s kojima se moramo suočavati. Ovo nije prva reforma obrazovanja, a najveći teret snose učitelji.

Na kraju Šprem naglašava da ukoliko ne dođe do rasta koeficijenata za sve zaposlenike u obrazovanju, da će se prosvjedovati.

Facebook Komentari