Poslodavci hitno traže povećanje kvote za strane radnike: Ugrožena je sezona!

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma apeliraju va Vladu da se hitno donese odluka o povećanju kvota za strane radnike, jer radnika nema i ugrožena je sezona.

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade”, poručuju Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma u dopisu medijima.

“Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva”, nastavljaju.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019.

“Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana”, ističu HUT i HUP.

“Turističkom sektoru nedostaje radne snage. Ako je moguće, uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnik. Raspoloživost i interes domaćih radnika ne postoje, te se sada nalazimo u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu”, objašnjavaju HUP i HUT.

Najveći gubitnik u ovom slučaju je, smatraju oni, država.

“Turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata”, zaključuju Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma.

Facebook Komentari