Uhićen vozač koji je automobilom naletio na dvoje djece i pobjegao; Kazne su ozbiljne, evo što trebate učiniti nakon nesreće

Ad

Nije rijedak slučaj da nakon prometne nesreće sudionici napuste mjesto prometne nesreće. Policija upozorava – kazne za bijeg s mjesta događaja su visoke!

U srijedu je vozač naletio na dvoje djece u Koprivnici i pobjegao. Policija ga je u sljedećim satima uhitila. Zabrinjava to što nije pozvao policiju, nije ostao pored dvoje djece koje je udario automobilom i nije im pomogao.

Prometnih nesreća u kojima vozači koji su sudjelovali u njima pobjegnu s mjesta događaja ima gotovo svakodnevno.

Policija je još jednom ponovila što su vozači dužni učiniti u slučaju da su i sami sudionici prometne nesreće, no čak i ako naiđu na prometnu nesreću.

Iz MUP-a upozoravaju i na visoke novčane kazne za one koji pobjegnu.

Evo što trebate uraditi

1. U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć te radi obavještavanja policije o događaju.

Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa.

Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid. Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna.

2. Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove.

Vozač je dužan ovako postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe osim u slučajevima kada se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati.

Vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna ako odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

3. U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego što ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu događaja nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji odmah, ako je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće, piše dnevnik.hr.

Teška nesreća kod Koprivnice: Automobilom naletio na dvoje djece i pobjegao, ali policija vjeruje da će ga brzo uhvatiti

Facebook Komentari