Trump šalje u Poljsku dodatne postrojbe, za Dudu i posebna vojna parada – prelet F-35 iznad Bijele kuće

Predsjednik Donald Trump i poljski predsjednik Andrzej Duda potpisali su u Bijeloj kući novi sporazum o obrani po kojem će se u Poljskoj rotirati dodatnih 1.000 američkih vojnika. Sada ih ima 4 tisuće.

Trump je obilježio potpisivanje i Dudin posjet neuobičajenom vojnom izložbom, preletom borbenog zrakoplova F-35 iznad Bijele kuće, kojeg Poljska upravo kupuje u SAD-u. Inače je u području iznad Bijele kuće apsolutna zabrana svih letova.

Trump je kazao kako će Poljska snositi troškove dodatnog raspoređivanja američkih vojnika i istaknuo kako neće mijenjati ukupan broj američkih vojnika raspoređenih diljem Europe, javlja CNN.

“Poljska će osigurati bazu i infrastrukturu kako bi podržala vojnu prisutnost oko 1.000 američkih vojnika. Poljska vlada će to učiniti bez ikakvih troškova za Sjedinjene Države. Poljska vlada će platiti za to”, kazao je Trump.

Poljski predsjednik govorio je o značaju američkih trupa, ističući kako će raspoređivanje uključivati ​​”snage za specijalne operacije” i druge vrste američkih vojnih postrojbi, uključujući i stožer.

“To nije jedna jedinica. Govorimo o snagama specijalne operacije. Govorimo o logističkim komponentama. Također govorimo o već spomenutom stožeru”, kazao je Duda.

“Dakle, Sjedinjene Države će postupno biti sve prisutnije na našem teritoriju s vojnog stajališta,” objasnio je Duda, prenosi CNN.

Odluka o rotaciji vojnika usmjerena je na jačanje odnosa između SAD-a i Poljske, koja time nastoji pojačati mjere za odvraćanje ruske agresije, iako Trump nije okarakterizirao raspoređivanje kao mjeru odvraćanja Rusije od agresije.

Facebook Komentari