Podolnjak: Ako žele, vladajući mogu usporiti provjeru potpisa za “67 je previše”

“Odluka Odbora za Ustav uvijek ovisi o parlamentarnoj većini, jer u Odboru za Ustav većinu čine HDZ i njegovi partneri. To što će oni odlučiti opozicija ne može spriječiti”, rekao je u emisiji N1 studio uživo saborski zastupnik Robert Podolnjak.

Kao dio opozicije, kaže, smatra da je pitanje referendumske inicijative “67 je previše” u skladu s Ustavom i da nije potrebno posebno utvrđenje ustavnosti pitanja.

“Treba utvrditi jesu li ispunjene formalne pretpostavke i uvjeti za održavanje referenduma, ali predani broj potpisa toliko je velik da se može isključiti mogućnost neće biti dovoljno potpisa”, kaže Podolnjak.

Dodaje da ne bi bilo dobro da se posao provjere potpisa ili uzorka potpisa povjeri Ministarstvu uprave, kao u slučaju prošlogodišnjih referenduma.

“Svima je jasno da to nije posao za Ministarstvo nego za DIP. Upravo smo DIP-u povjeravali i financiranje referendumskih inicijativa, što je u skladu s EU preporukama. Kad je u pitanju administrativna provjera uzorka potpisa to treba raditi u DIP-u. Kada je rok u pitanju, nije potrebno provjeriti svih 750.000 potpisa, jer bi se to moglo odugovlačiti I do kraja godine, te bi bilo potpuno nepotrebno”, rekao je Podolnjak.

“Mi nemamo definirane rokove u kojem je razdoblju potrebno provjeriti potpise, te donijeti odluku o raspisivanju referenduma ili poslati pitanje na ocjenu ustavnosti. Zato se proces može razvlačiti i po godinu dana”, dodao je.

Koliko će sve u praksi trajati ovisi o tome kako će parlamentarna većina htjeti ubrzati proces.

“Ako će htjeti usporiti proces, oni to mogu maksimalno razvlačiti, počevši od provjere potpisa”, kaže on.

Share This Article