VIDEO Otvoreno HRT: Može li Ustavni sud srušiti referendum protiv mirovinske reforme

Sindikalni čelnici sutra će u Hrvatski sabor odnijeti kutije sa 748.000 potpisa za referendumsku inicijativu “67 je previše”.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, kazao je da će sutra 65 kutija s potpisima biti predano u Sabor.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da će nakon što predsjednik Hrvatskog sabora zaprimi potpise saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao predložiti provjeru potpisa.

– Nakon toga će Vlada RH, u proceduri za koju ona procijeni najsvrsihodnijom, odgovoriti Saboru o prikupljenim potpisima. Potom je dalje na Saboru hoće li uputiti Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti referendumsko pitanje, kazao je Bačić.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, rekao je da Ustavni sud ima ovlast da bilo koje pitanje, a koje je predmet odlučivanja na referendumu, ocijeni protuustavnom. Je li to zbog financijske stabilnosti proračuna ili neko pitanje koje se odnosi na poreze ili pak neko pitanje koje se odnosi na međunarodne obveze RH itd, kaže Palić i dodaje da Ustavni sud nema nikakvo ograničenje da neko pitanje proglasi protuustavnim, odnosno ovdje Sud ima potpunu slobodu. Ustavni sud je glavni čuvar Ustava u Republici Hrvatskoj, dodaje.

– Pitanje nije protivno Ustavu RH, odnosno način na koji je formulirano ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje hrvatskog proračuna. Činjenica je da učinci onih odredbi zakona koji se mijenjaju u tom referendumskom pitanju djeluju “pro futuro” i odnose se na budućnost. Ne znam tko bi u RH mogao znati kako bi mogao izgledati hrvatski proračun za tri ili pet godina, kaže Palić.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, kazao je da referendumsko pitanje nije protivno Ustavu te je to obrazložio. Rekao je i da se, prema njegovoj procjeni, referendum neće održati.

– Vlada će prihvatiti sve što sindikati traže, jer to nije prevelik udar na proračun. U izbornoj, odnosno predizbornoj godini Vlada si neće dozvoliti da se dogodi referendum na kojemu bi ona bila potučena, rekao je Bauk.

Bačić pak naglašava da je riječ o temi koja zadire u gospodarska pitanja i koja ima stanovite implikacije. Radi se o tome može li se takva odluka donijeti na referendumu, ili pak kako je u parlamentarnim demokratskim državama, u nadležnosti demokratski izabranog zakonodavca, dodao je.

Melita Čičak, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, govorila je o održivosti mirovinskog sustava.

Facebook Komentari