24.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Jedan od najboljih kirurga dao otkaz u KBC-u Split i otišao u...

Jedan od najboljih kirurga dao otkaz u KBC-u Split i otišao u Norvešku: Vraćam se kad budem u penziji

Liječnici navode da splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, a strane bolnice preko raznih agencija u Hrvatskoj u posljednje vrijeme traže stručnjake iznad 35. godine života, a najdraži su im pedesetogodišnjaci koji imaju veliko iskustvo.

Bolnice plaćaju velike svote agencijama koje idu u “lov na glave” i nude odlične uvjete našim vrhunskim stručnjacima.

Za jednog od zadnjih koji je napustio splitsku bolnicu kažu da je bio među najboljim splitskim kirurzima. Naime, u KBC-u Split više ne radi Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, koji je nedavno počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija.

Bilan je i sam potvrdio da od nedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vratiti samo je rekao: Kad budem u penziji.

Podaci Hrvatske liječničke komore, navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore, pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1.655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

“Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija”, kaže nam Škugor Hrnčević.

Razlika u plaći
U Švedskoj i Norveškoj liječnici specijalisti znaju dobivati bruto plaću između 10 i 12 tisuća eura, u što se ne ubrajaju prekovremeni sati. Svaka minuta prekovremenog rada se uredno plaća i nema šanse da netko bude zakinut za ono što je zaradio.

Neto plaća nakon svih odbitaka iznosi između 6 i 8 tisuća eura, a troškovi života u manjim norveškim gradovima nisu bitno veći od primjerice troškova života u Zagrebu i Splitu.

Za usporedbu, specijalist s dežurstvima u nekoj hrvatskoj bolnici dobije do 1.500 eura.

Najnovije

Još iz rubrike