Drama u Hong Kongu: Tisuće prosvjednika na ulicama, policija intervenirala suzavcem i gumenim mecima

Vlasti Hong Konga priopćile su u srijedu kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje, dok su tisuće prosvjednika blokirale nekoliko glavnih prometnica u središtu grada.

Predsjedatelj Zakonodavnog vijeća (parlament Hong Konga) u priopćenju je izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati “kasnije”.

Tisuće prosvjednika blokirale su u srijedu ujutro promet u središtu Hong Konga tijekom prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje.

Prosvjednici, koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom, blokirali su promet, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret “Occupy”.

Provjednici su privremeno bili zauzeli aveniju Tim Wa i krenuli prema zgradi Zakonodavnog vijeća, a policija ih je penderecima gurala dalje od zgrade. Nakon upozorenja da se povuku, policija je prosvjednike, koji su na njih bacali boce, pošpricala paprenim sprejem, a zatim i suzavcem. Prosvjednici u parku Tamar upozoravaju ljude da se zaštite vodom i zaštitnim maskama, javlja CNN. Na društvenim mrežama je objavljena i snimka na kojoj prosvjednici bacaju smeće prema policiji.

Suzavac kojim je policija špricala prosvjednike došao je i do podzemne željeznice, a na snimci objavljenoj na Twitteru vide se ljudi kako pokušavaju pobjeći od suzavca. Strani mediji prenose da oni nisu prosvjednici, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari