Nakon Venecije, pobuna zbog kruzera i u Dubrovniku

Kruzeri su proteklih dana izazvali polemiku inicijative Srđ je Grad i dubrovačkoga gradonačelnika. Jesu li problem kruzeri ili oni koji na njega upozoravaju?

Je li projekt Respect the city marketinški trik ili rješenje problema života u gradu – samo su neka od najčešće postavljanih pitanja. No, čini se – oko jednog su se složili – a to je zabrana sidrenja kruzera ispred staroga gradskog porta.

Nakon nedavne havarije kruzera u Veneciji, oglasila se inicijativa Srđ je grad – inače član Mreže civilnih organizacija mediteranskih povijesnih gradova i upozorila na probleme s kojima se Dubrovnik susreće.

– Problem je da nedostaje strateško razmišljanje vođenja masovnog turizma, to je jedna stvar, a druga je stvar vezana uz ključno pitanje kruzera, naglašava Nikša Selmani, gradski vijećnik Srđ je Grad.

Gradonačelnik ih je proglasio najvećim neprijateljem grada. No, Srđevci podsjećaju na incident ispred Lokruma iz 2004-te. Traže da se zabrani sidrenje kruzera ispred staroga gradskog porta.

– Vi se sjećate kada je kruzer zakačio kabele. Vidjeli ste neki dan veliki prosvjed u Veneciji. Jednom sinergijom gradova možemo ukazati na pravi problem koji se događa Dubrovniku, govori Selmani.

– Mi idemo prema tome da je zabrana sidrenja u akvatoriju Lokruma samo za barke. Nikakva velika plovila. Treba se poštivati odluka UNESCO-a i napravit sve kako smo se dogovorili, istaknuo je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

I dok gradska uprava smatra da projekt “Respect the city” diže kvalitetu života u gradu, perfomansom ispred gradske vijećnice Srđevci su pokazali da se uopće ne slažu s time, piše HRT.

Facebook Komentari