Sindikati ovaj tjedan predaju potpise: Narod želi referendum, da živimo u normalnom vremenu, do ovoga ne bi ni došlo

Sindikati ovaj tjedan Saboru predaju više od 700 tisuća potpisa prikupljenih u referendumskoj inicijativi “67 je previše”.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever rekao je dnevnik.hr-u kako tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana očekuju da im se jave iz kabineta predsjednika Sabora kako bi dogovorili termin predaje potpisa. Također očekuju da ih primi predsjednik Sabora Gordan Jandroković kako bi se time poslala poruka da se poštuje volja građana, odnosno onih koji su dali svoje potpise.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić dao je naslutiti kako bi Sabor mogao zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, odnosno da je pitanje neustavno. Sever kaže kako bi mudra vlast trebala prepoznati znak vremena.

“Građani očekuju referendum, narod želi referendum i to nije pitanje politizacije. Da živimo u normalnom vremenu, do ovoga ne bi ni došlo, već bi Vlada ovo prihvatila tijekom pregovora. Ljudi su nam tijekom prikupljanja potpisa govorili da ne prihvaćamo dogovore i sigurno je da žele referendum”, rekao je Sever za dnevnik.hr.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je kako nakon zaprimanja referendumskih potpisa slijedi saborska procedura koja podrazumijeva njihovu provjeru.

Ako saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav procijeni da postoji dvojba oko ustavnosti referendumskog pitanja, stajalište o tome zatražit će se od Ustavnog suda.

Facebook Komentari