Divjak Bandića optužila za seksizam i primitivizam, a o pojedincima koji ju je žele zaustaviti kaže da rade iz različitih partikularnih i sumnjivih interesa

“Ako se negdje prepoznaje odgovornost i rad u skladu s onim što je obećano onda je to kod mene. Obećala sam da ćemo dati bolje obrazovanje svoj djeci u Hrvatskoj i to je ono na čemu radimo i ono što najesen ulazi u sve naše škole”, poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

“Podupiremo inovativnost, kreativnost i veće uključivanje visokog obrazovanja i znanosti u inovativne, kreativne industrije, kako bi smo svi od toga imali koristi, a ne da 2030. razmišljamo o Hrvatskoj kao o muzeju ili kao o domu za stare i nemoćne osobe bez potpore”, rekla je Divjak na Danu poduzetnika održanog danas u Westinu.

Na pitanje novinara o tome da poduzetnici kažu kako to nije dovoljno, Divjak odgovara da oni podupiru reforme i reformske procese.

“Mi smo na pragu i borit ćemo se da u rujnu obrazovna reforma krene u sve škole. Inzistirat ću da visoko obrazovanje i znanost dobiju i bolje financiranje i da se ta sredstva bolje i efikasnije koriste”, rekla je Divjak, prenosi N1.

Na pitanje o ‘napadu’ Milana Bandića na nju, Divjak kaže da ono na što ne pristaje riskirati jest budućnost naše djece.

“Sve ostalo što pojedini koji nas žele zaustaviti rade iz različitih partikularnih i sumnjivih interesa, koji mogu biti vezani uz različite financijske koristi, sumnjive ideologije ili jednostavno oni koji su na osobnoj razini. Na svakom je poštenom i dobronamjernom građaninu Hrvatske da sam to prepozna i vidi što stavljamo na kocku”, kaže Divjak.

Zaustavljanje obrazovnih reformi i reformi u znanosti znači definitivno ukidanje bilo kakvih šansi da Hrvatska postane država koja će zadržati mlade ljude ovdje i koja će svojim snagama graditi inovativno gospodarstvo, koje onda ima i dodanu vrijednost i korist za sve, poručila je.

“Neargumentirani napadi, isticanje parola i sumnjivih ideologija, sve to treba staviti sa strane i gledati prema našem cilju”, rekla je.

S Plenkovićem je, kaže, razgovarala o programu rada Vlade i reformama koje njezino ministarstvo provodi, te da ona o stranačkim politikama ne vodi računa.

“Moramo razlučiti politiku i politikanstvo od onoga što nam je zajednički cilj, na čemu svi zajedno radimo, a to je kvalitetno obrazovanje”, poručila je.

“Trebamo prepoznati sve ono što je dobro napravljeno i tome dati potporu. Reforme često bole, nešto često treba žrtvovati da bi smo osigurali da djeca i mladi imaju budućnost. Ali treba imati skrupula i reći jasno ako je nešto partikularni interes, sumnjiva ideologija. Ali to mora biti naš zajednički stav koji nije kratkog daha”, smatra Divjak.

Na pitanje o Bandićevom komentaru da bi se DORH trebao uključiti i ispitati rad ministarstva jer su tableti koji su naručeni ‘puno skuplji’, Divjak kaže Bandić sebi vjerojatno nikada nije kupio tablet, jer bi inače znao koliko on stoji.

“Molim Vas da se koncentriramo na bitno, gospodina Bandića neću komentirati, ali ipak želim upozoriti medije i druge koji o tome trebaju voditi računa da je ovaj njegov govor u posljednjih nekoliko dana primjer seksizma i primitivizma. Svi moramo zadržati ograde oko toga i znati kakvu poruku šaljemo mladima ako tako u javnom prostoru raspravljamo.”

Na komentar da se Bandić tako obraća svima, pa i medijima, Divjak je rekla da takvo ponašanje ne smije biti okarakterizirano kao nečiji osobni stil.

“On je javna osoba i to ne može biti viđeno kao olakotna okolnost. U javnom prostoru moramo imati odgovornost za svaku izgovorenu riječ, i ne samo ono što je izrečeno nego i za način na koji je rečeno, jer sve što kažemo u javnom prostoru ima utjecaj na one zbog kojih sve što radimo i radimo, a to su mladi ljudi”, kaže ona.

VIDEO Analiza: Pozadina Bandićevog zahtjeva za smjenom ministrice Divjak, stanje u vladajućoj koaliciji i strankama…

Facebook Komentari