2.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Oceanografi pregledali snimke morskog psa: Radi se o vrsti koja se...

VIDEO Oceanografi pregledali snimke morskog psa: Radi se o vrsti koja se vratila u Jadran nakon 40 godina izbivanja

Ranije je Dalmacija danas objavila video turista koji je na pučini ispred Makarske snimio morskog psa. I dok su neki strahovali da se radi o velikoj bijeloj psini, a većina pretpostavila da je u pitanju stalni stanovnik Jadranskog mora – modrulj, čini se da nije niti jedan.

Suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i urednik portala Podvodni.hr, Pero Ugarković, je s kolegama Franom Madiracom, Davidom Udovičićem i Brankom Dragičevićem pregledao snimke te su zaključili da se radi o morskom psu vrste mako, prenosi Dalmacija danas.

S njima su se složili i poznati oceanografi iz Italije i Hrvatske, Alessandro Maddalena i dr. sc. Jakov Dulčić. Objasnili su kako su došli do svog zaključka.

– Zašto se radi o vrsti mako (Isurus oxyrinchus) a ne modrulj, veliki bijeli ili neki treći? 1. Špicasta njuška 2. Vretenasto tijelo 3. Veličina i zaobljenost prsne peraje 4. Položaj i oblik leđne peraje 5. Boja 6. Način plivanja 7. Zadebljanje repa 8. Procjena dužine Premda se možda analizom snimke ne bi dalo zaključiti na prvu o čemu se radi, sistemom eliminacije ostalih potencijalnih vrsta može se doći do zaključka kako se radi o morskom psu mako. O ovoj vrsti smo već pisali puno puta jer se vratila u Jadran nakon više od 40 godina izbivanja, tj. u tom razdoblju službeno nije viđena. Prošle godine izašao je i znanstveni rad na tu temu (PDF rada ->https://tinyurl.com/y44jcfpq) i svi se autori slažu o čemu se radi na ovoj snimci. Isto su nam potvrdili i poznavatelji morskih pasa iz Italije – napisao je Ugarković.

Najnovije

Još iz rubrike