Kolinda Grabar Kitarović izgubila potporu Ruže Tomašić i HKS-a

Iako se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nije izjasnila vezano uz mogućnost političke kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima, jedna je stranka unaprijed donijela odluku da ju neće podržati.

Radi se o desnoj Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS), čija je najpoznatija članica Ruža Tomašić dobila najviše preferencijalnih glasova u Hrvatskoj na izborima za Europski parlament.

Marijan Pavliček, predsjednik HKS-a potvrdilo je za Novi list da je predsjedništvo njegove stranke usvojilo zaključak da Kolinda Grabar Kitarović na sljedećim izborima neće imati njihovu podršku.

“Pozicionirala se na lijevom centru”

“Ona se posljednjih godinu i pol dana svojim izjavama pozicionirala na lijevom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsjetit ću vas, primjerice, da su pojedine udruge branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizirale prosvjed povodom dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsjednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim skupinama. Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način očitovala o Istanbulskoj konvenciji, niti u jednom trenutku ona nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsjednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom”, objasnio je Pavliček.

Ruža Tomašić takvu odluku stranke u potpunosti podržava te i sama ističe kako predsjednica nije zaslužila podršku HKS-a.

“Ja sam je ranije podržavala, ali predsjednica je, nažalost, lutala lijevo – desno. U politici se čovjek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti, jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i lijeve i desne. Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima”, smatra Tomašić koja je ne tako davno izjavljivala kako je Kolinda Grabar Kitarović čvrsta i postojana žena koja zna što govori i što radi.

Novi list je podsjetio da je Ruža Tomašić u predsjedničkoj kampanji 2014., kao osoba koja i tada i danas ima značajan utjecaj na desno orijentirane birače, nedvosmisleno podržavala Grabar-Kitarović.

“Kolinda bi bila predsjednica kojom bismo se mogli ponositi”, izjavila je u to vrijeme.

“Ona je čvrsta i postojana žena i zna što govori i što radi”, rekla je tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.

Facebook Komentari