Nekoliko tisuća sudionika 18. Povorke ponosa pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina”

Ilustracija

Nekoliko tisuća sudionika 18. Povorke ponosa pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina” okupilo se u subotu popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Rooseveltovu trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert, javlja HRT.

– Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nikamo i želimo punu ravnopravnost, rekla je programska koordinatorica Zagreb Pridea Doria Jukić.

Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije.
Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

– Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu, poručila je Jukić.

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

– Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije, poručili su.

Povorku je došlo podržati i nekoliko političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Okupljanje 18. Povorke ponosa počelo je u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare), a povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjak, gdje će povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe “Le Zbor”.

Za vrijeme kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su navedene ulice i trgovi, a na prilaznim cestama promet je otežan. Tramvajski promet na trasi kretanja obustavljen je i preusmjeren, piše HRT.

TAGGED:
Share This Article