Predsjednica HUP-a: Vidimo da se bitne suštinske reforme u Hrvatskoj ne provode

Ad

Gošća Newsrooma bila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. Komentirala je prijepore oko mirovinske reforme i upozorila da ako svatko bude vukao na svoju stranu Hrvatska će stagnirati.

“Mirovinska reforma je preozbiljno pitanje da bi se prepucavali na dnevno političkim interesima i pozicijama. Ja mogu reći 65 je previše, zavisi tko radi, na kojem radnom mjestu, koliko mogu izdržati jer su sva radna mjesta različita.

I sada idemo sa 65 u mizerne mirovine. Ne rješava se problem, imamo situaciju da je skoro jednak broj zaposlenih i umirovljenika, ako to ne povećamo neće biti dobro, ako se nastavi iseljavanje tko će puniti mirovinski fond”, zapitala se Gordana Deranja.

“Uopće ne razumijem što se bitno dobiva s ovim 65 i 67. Nama je u HUP-u bilo bitno da se u mirovinu ide s 41 godinom staža. Sigurno da se moglo još o nekim stvarima raspravljati, primjerice o povlaštenim mirovinama, HUP je za to da se one izuzmu iz radničkog fonda.”, kaže Deranja i odbacuje tvrdnje pojedinih ministara da je to teško provedivo.

Kada je riječ o suradnji sa sindikatima, ističe da je Gospodarsko socijalno vijeće dijalog kojem nema alternative. Smatra da sindikati nisu smjeli napustiti GSV.

“Nismo ni mi u HUP-u uvijek zadovoljni radom GSV-a, često smo i mi i sindikati bili omalovažavani jer se donese zakon pa nas onda o tome obavijeste na GSV-u. Ali mislim da socijalni dijalog nema alternative.”

“Kada vidimo da se bitne suštinske reforme u Hrvatskoj ne provode onda oko bitnijih pitanja ne treba biti tvrdoglav i ići na silu nego postići konsenzus.” Podsjetila je da je sličan mirovinski zakon donijela i SDP-ova vlada. “Ne možeš danas jedno, sutra drugo, a mi smo taoci bildanja mišića pred izbore, a što je sudbina naroda i što će biti sutra gdje smo po tom pitanju”, zapitala se Deranja.

“Temeljem čega će biti veće plaće, tko će uplaćivati u mirovinski fond, neka mi netko odgovori na ta pitanja.”

Pojasnila je da s HUP Scoreom prate kako Hrvatska provodi reforme u odnosu na naše okruženje i zemlje koje su kasnije ušle u EU.

“Za 2018. je HUP score za dva boda pao. To ne znači da Hrvatska ne provodi reforme, ali znači da svi u okruženju to rade brže i učinkovitije od Hrvatske. Podaci nisu HUP-ovi nego su to podaci relevantnih institucija”, pojasnila je.

Kaže kako smo najviše pali po opterećenosti gospodarstvo na što HUP cijelo vrijeme upozorava, a i isto je rekla i Europska komisija u svojim preporukama.

“Sve što je Vlada činila u prošloj godini, a povuklo je ovaj rast od 3,9 posto pokazalo se dobrim. Veće korištenje europskih fondova povuklo je investicije, ali dugoročno nije dovoljno, rasteretite gospodarstvo, poručila je.

“Država nam više uzima nego što je gospodarski rast. Koliko rastu prihodi povećavaju se troškovi i zato je pala financijska konsolidacija.

Zdravstvo, obrazovanje, tržište rada i pravosuđe su nam i dalje u crvenom. Ako svatko bude vukao na svoju stranu mi stagniramo i zaostajemo, ne znam kome je to u interesu”, zaključila je.

Facebook Komentari