Kvaka 22: Plenković se hvali smanjenjem duga Hrvatske, ali to uopće nije točno, njegova Vlada dug opće države povećala je za – 4,2 milijarde kuna

Premijer Andrej Plenković jučer se pohvalio da njegova Vlada smanjuje javni dug, dok je danas svoje argumente o štedljivosti prisnažio argumentom o “rapidnom smanjenju” tog istog javnog duga.

No, kada se pogledaju podaci HNB-a, Vlada Andreja Plenkovića je dug opće države povećala za – 4,2 milijarde kuna.

Danas se, pak, na sjednici Vlade, pohvalio “rapidnim smanjenjem javnog duga”. “Mi smo najbrži od svih članica EU. Plan je do 2022. doći do 60 posto udjela u BDP-u”, rekao je danas Plenković govoreći o planu uvođenja eura.

U toj izjavi naglasio je odnos između javnog duga i BDP-a, što Vlada često ističe, ali najčešće ne govore o apsolutnom iznosu hrvatskog javnog duga i činjenici da je on, prema posljednjim podacima HNB-a, krajem veljače bio viši nego na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića.

Od početka Plenkovićeva mandata dug opće države povećan 4,2 milijarde kn

Prema podacima HNB-a dug opće države na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića u studenom 2016. godine iznosio je 283,4 milijarde kuna, dok je krajem veljače ove godine on bio 4,2 milijarde kuna viši – 287,6 milijardi kuna. U Plenkovićevoj vladavini dug opće države je najviši bio u studenom 2017. godine, 294 milijarde kuna, a najniži u svibnju 2018. godine – 279,7 milijardi kuna. Ako se uzme prosjek, Plenković nas je mjesečno zaduživao 150 milijuna kuna.

“Smanjili smo udio javnog duga u BDP-u s 80,6 posto na 74,6 posto BDP-a, a trend smanjenja javnoga duga brži je, a to uvažava i Europska komisija, od bilo koje druge članice Europske unije”, rekao je jučer Plenković u govoru izvoznicima.

Kada ističe taj podatak, Plenković vješto izbjegava spominjati apsolutnu brojku javnog duga koji je u njegovom mandatu porastao.

Gdje je “Kvaka 22”?

Budući da BDP u Hrvatskoj neprestano raste od trećeg kvartala 2014. godine tako se i udio javnog duga u BDP-u smanjuje, iako dug opće države bitno ne pada, kao što pokazuju podaci HNB-a. Najbolje je to opisano u “Izvješću o proceduri prekomjernog proračunskog manjak i razini opće države u Republici Hrvatskoj”, objavljenom na stranicama Državnog zavoda za statistiku.

“Konsolidirani dug na kraju 2018. iznosio je 284 694 milijuna kuna ili 74,6% BDP-a, dok je u 2017. iznosio 284 316 milijuna kuna, odnosno 77,8% BDP-a. U 2016. dug je iznosio 282 766 milijuna kuna, odnosno 80,5% BDP-a, dok je u 2015. iznosio 284 373 milijuna kuna, odnosno 83,7% BDP-a”, stoji u tom dokumentu iz travnja.

U njemu se jasno vidi da je gledajući u iznosima dug uglavnom na istoj razini, a iz godine u godinu udio duga u BDP-u se smanjuje. No, jasno se vidi i da je to zbog rasta BDP-a, a ne zato što hrvatske Vlade realno smanjuju dug opće države, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari