Kuščević o referendumu 67 je previše: Ako je cijela reforma na stolu, sve su opcije otvorene

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da treba razgovarati sa sindikatima o mirovinskoj reformi. Sindikati su, podsjetimo, za referendum protiv mirovinske reforme, prema posljednjim informacijama, prikupili oko 700.000 potpisa, no još ih nisu predali Saboru.

“Treba sjesti sa sindikatima i pokušati naći rješenje koje je dobro za obje strane. Nadamo se da će razgovori ići u boljim tonovima nego dosad…

Ministar Pavić je napravio dobru reformu, ali ako politička situacija nije takva da ona može zažvjeti u ovakvom obliku, vidjet ćemo…”, rekao je Kuščević.

Znači li to da je moguće da se odustane od zahtjeva da se u mirovinu ide sa 67 godina, upitan je Kuščević.

“Ako je cijela reforma na stolu, sve su opcije otvorene”, kazao je, prenosi N1.

Vladajući za pregovore, sindikati protiv?

Inače, vladajuća većina na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima složila se da treba krenuti u pregovore sa sindikatima kako bi se izbjegao referendum protiv mirovinske reforme za koji je prikupljeno oko 700.000 potpisa, no sindikati to odbijaju, piše u četvrtak Jutarnji list.

Kako je dnevniku potvrdilo nekoliko sudionika sastanka, poanta je da se ne sruši cijela reforma na referendumu, nego da se barem pokušaju sačuvati dijelovi koji su dobri i svima prihvatljivi, a da se o nekima za sindikate najspornijim točkama pokuša pregovarati.

U međuvremenu, uputio bi se zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost pitanja, navodi Jutarnji list.

Plan vladajućih je pričekati dostavu potpisa Saboru, što bi se najvjerojatnije trebalo dogoditi idući tjedan, a potom će se utvrditi postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv rada do 67. godine. Tu sada postoji dilema da li ići na provjeru potpisa do potrebnog broja za raspisivanje referenduma, što je preporuka Venecijanske komisije, ili provjeriti potpise na uzorku jer je slično kao i za referendum o braku prikupljeno gotovo dvostruko više potpisa nego što je potrebno.

Nitko u vladajućoj većini ne dvoji da je prikupljen dovoljan broj potpisa, prevladava mišljenje da ih treba provjeriti na uzorku, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Facebook Komentari