Župa u Slavonskom Brodu pred stečajem: Uletili su u nešto što nisu trebali

Župi uznesenja Blažene Djevice Marije u Slavonskom Brodu prijeti stečaj. I to zbog duga od 300 tisuća kuna. Što ih čeka, Župa će doznati za 6 dana kada se na sudu iznesu dokazi.

Ni vjernici koji pripadaju ovoj Župi ne znaju što se događa. Svi se pitaju zašto je Župa pred stečajem. “Bez riječi. Nemam što reći”, poručuje Vesna, dok Ante smatra kako su “uletili” u nešto što nisu trebali.

Sve je počelo 19. ožujka kada je Fina Trgovačkom sudu u Osijeku dostavila zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka. “Budući da je dužnik očevidniku redosljeda osnova za plaćanje ima evidentirano ne izvršene osnove za plaćanje neprekinutog razdoblja od 120 dana”, izjavila je Mirjana Baran, predsjednica Trgovačkog suda Osijek.

Što je stvorilo dug na sudu ne otkrivaju, a i u Župi na tu temu – tišina. Pokušali smo doznati u župnom uredu no vrata su zaključana. Kontaktirali smo i župnika, ali ne javlja se. Neslužbeno se spominju neplaćeni računi za građevinske radove. Odgovor smo tražili i od Đakovačko-osječke nadbiskupije.

“Poštovani, ne možemo dati traženi komentar jer je riječ o sudskim postupcima koji su u tijeku. Zahvaljujemo na razumijevanju”, priopćili su.

Vjerovnik je od suda zatražio da otvori stečajni postupak jer tvrdi da ima tražbinu prava prema Župi.

“Smatra kako postoje uvjeti, a dužnik ima imovinu i da postoje uvjeti za otvaranje redovnog stečajnog postupka”, poručuje Baran.

Stečaj će se možda i izbjeći, a vjerovnik koji nije želio pred kameru nada se da će 303.652 kune uskoro sjesti na njegov račun, a ako i ne podmiri Župa, vjernici će platiti iz svojih džepova.

“Što je to 300 i nešto tisuća… to ćemo skupiti”, uvjeren je Ante, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari