Što kaže posljednje izvješće EK o Hrvatskoj: Pravosuđe vam je sporo, a korupcija se ne rješava

Hrvatsko pravosuđe je sporo, birokratizirano, a korupcija se ne rješava. Tako bi se moglo sažeti posljednje izvješće Europske komisije o Hrvatskoj. Problem je što se te kritike ponavljaju već godinama, baš kao i vapaji poduzetnika da se nešto promijeni. Zato je jedno uvijek isto – reakcija politike.

Briselsko zvono vladu zove da ubrza obrazovnu reformu i njezino usklađivanje s potrebama gospodarstva. Već godinama ponavljaju se i preporuke da treba provesti reformu općina, gradova i županija i zajedno s njima reformu javne uprave. I dalje se traži i jača borba protiv korupcije, osobito na lokalnoj razini, brži sudski postupci, bolje upravljanje državnim tvrtkama.

“Dobar dio ovoga što piše u samom izvješću i preporukama je ono što bi mi trebali sami sebi, ja bi rekao najveći dio trebali i govorimo si koje su to stvari koje su to stvari koje trebamo provesti i ubrzati”, poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Još uvijek stoje i preporuke kako treba srediti sustav plaća u javnoj upravi te uvesti red u sustav socijalnih naknada. Dok komisija ističe što vlada nije učinila, premijer je na konvenciji izvoznika naglašavao što vlada jest učinila.

“Izlazak iz procedure prekomjernog deficita, izlazak iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanje hrvatske na investicijski rejting”, kaže premijer.

Vozači, oprez! Stižu nove kamere za koje nećete ni znati da vas snimaju, a uz njih i rigorozne kazne
Najbolji hrvatski veliki izvoznik za prošlu godinu pozdravlja vladine napore, ali želi isto što i Europska Komisija.

“Da će ubuduće još odlučnije provoditi reforme koje će kao rezultat imati smanjenje poreznog opterećenja i troškovno opterećenje naših proizvođača i izvoznika”, poručuje Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika.

Tragom preporuka iz Brisela savjetuju i iskusni međimurski izvoznički asevi Alojz Šestan i Đuro Horvat.

“Problem je što imamo i velika opterećenja, porezna opterećenja iz kojih proizlazi da ne možete platiti pošteno radnika”, kaže Đuro Horvat, direktor Tehnixa.

“Država nam je jednostavno skupa”, kratko je rekao Alojz Šestan, vlasnik tvrtke “Šestan-Busch”.

Prvi put komisija vladi preporučuje da treba ulagati u inovacije, istraživanje, bolju željeznicu i zelenu energiju, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari