VIDEO Pojavila se nova snimka tragedije u Budimpešti u kojoj je život izgubilo najmanje sedam turista

Pojavila se nova snimka sudara riječnog kruzera Viking Sigyn i turističke brodice “Sirena” na kojoj su se nalazili južnokorejski turisti, a koji je završio tragično za najamjnje 7 osoba. Toliko je tijela za sada pronađeno, a za 21 se još traga.

Trenutak sudara, osim kamere s hotela, zabilježila je i kamera ispod mosta. Na novoj se snimci vidi kako kruzer gura brodicu koja se potom prevrće i tone u nabujali Dunav.

Kruzer Viking Sigyn, koji je potopio turističku brodicu, doplovio je iz Vukovara od kuda je krenuo 26. svibnja u 21:48 sati na turistički put po Dunavu. U Budimpeštu je stigao 28. svibnja oko 3 sata ujutro.

U tijeku akcija spašavanja

Na Dunavu je u tijeku velika akcija spašavanja. Sedam tijela je pronađeno, a još nekoliko osoba je spašeno i prevezeno u bolnicu, rekao je glasnogovornik mađarske Nacionalne medicinske službe Pal Gyorfi.

“Ne usuđujem se reći da nema nade, rekao bih da su minimalne šanse da će biti još preživjelih”, rekao je Pal Gyorfi, glasnogovornik mađarske Hitne službe.

Olupinu će na površinu izvući brod dizalica, ali se još uvijek ne zna kada će početi izvlačenje. Olupina broda nalazi se na dnu Dunava, nekoliko metara od mosta Margaret. Zbog slabe vidljivosti, jakih struja i visokog vodostaja, roniocima je gotovo nemoguće doći do potonulog broda.

Nakon nekoliko sati pretraživanja, hitne službe su otkrile olupinu broda Sirena na koritu rijeke u blizini gradskog mosta Margaret. Spasilački timovi upozoravaju da, što više vremena prolazi, snažne riječne struje će ići sve više nizvodno, što smanjuje šanse za pronalazak preživjelih. Na Dunavu južno od Budimpešte je zaustavljen sav brodski promet.

Vikingom je upravljao ukrajinski skiper s dugogodišnjim iskustvom. On i ostali članovi posade su na ispitivanju, pišu vijesti.hr.

135 metara dugačak kruzer

Potonuli brod Sirena je 27 metara dugačak riječni brod s dvije palube. Ima motor od 150 konjskih snaga i može primiti do 60 ljudi. Izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1949. godine. Njegovi vlasnici, tvrtka Panorama Deck, kažu da je bio redovito održavan. U trenutku nesreće bio je na rutinskom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Havarija se dogodila na popularnom dijelu Dunava s kojeg turisti na brodovima mogu vidjeti osvijetljeni grad i zgradu parlamenta.

Kruzer Viking Sigy može dosegnuti brzinu od 28 kilometara na sat, ima ekološki prihvatljive hibridne motore koji osiguravaju ugodniju vožnju. Dugačak je 135 i širok 12 metara, piše Net.hr.

Kako izgleda njegova unutrašnjost, pogledajte u VIDEU!

U sudaru se prevrnuo turistički brod u Budimpešti, najmanje sedam turista poginulo, 21 nestalo

Facebook Komentari