Odvjetništvo o krađi identiteta političara: Proračun oštećen za 7 milijuna kuna

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci za N1 su objasnili što se točno dogodilo vezano uz krađu identiteta brojnih političara.

“Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i zaprimljene kaznene prijave Policijske uprave primorsko goranske, Službe gospodarskog kriminaliteta, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je 25. veljače 2019. rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1970., 1998., 1970.) i dvije pravne osobe s područja Rijeke, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carina iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. stavak 1. Kaznenog zakona. Protiv pravne osobe rješenje je donijeto zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carina iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. iz članka 248. stavak 1. Kaznenog zakona u vezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Rješenje o provođenju istrage je postalo pravomoćno 11. ožujka 2019.

Osnovano se sumnja da su u vremenu od 9. siječnja 2017. do 31. prosinca 2018., na području Rijeke, prvookrivljenik kao odgovorna osobe četvrtookrivljene pravne osobe, po dogovoru i uz pomoć drugookrivljenika i trećeokrivljenika kao suorganizatora i voditelja poslovanja te ujedno i zaposlenika navedenog trgovačkog društva, odnosno drugookrivljenik i kao odgovorna osoba petookrivljene pravne osobe, po dogovoru i uz pomoć prvookrivljenika i trećeokrivljenika, kao suorganizatora i voditelja poslovanja, u cilju umanjenja odnosno neplaćanja poreza na dohodak od kapitala i poreza na dobit, a kako bi prikrili stvarno poslovanje trgovačkih društava i tijek novca kojeg su podizali za osobne potrebe, oko 800 otkupnih blokova ispunili na ime navodnog otkupa sekundarnih sirovina sa vrstom, količinom i vrijednosti tih sirovina i sa podacima o identitetu fizičkih osoba kao navodnih prodavatelja, te takvu dokumentaciju, u cilju umanjenja i izbjegavanja plaćanja poreznih davanja evidentirali kao vjerodostojne. Takve neistinite podatke prijavljivali su u godišnjoj prijavi poreza, čime su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za ukupni iznos od 7.000,000,00 kuna .

Zavisno od rezultata provedene istrage utvrdit će se dali su se u postupanju okrivljenika ostvarila obilježja još nekih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”, kazali su iz riječkog ODO-a za N1.

Facebook Komentari