Visoki NATO-ov dužnosnik: HV je impresivna vojska, možete biti ponosni

U Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu od 15 sati održava se svečana akademija, prigodni glazbeni program, obraćanja, film povodom 28. obljetnice formiranja HV, ceremonija uručenja nagrada “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručit će nagrade. Obratit će se i ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

A u povodu 10 godina od ulaska Hrvatske u NATO savez, gostovao je u našoj zemlji Steven M. Shepro, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a.

Gostovao je i na HRT-u, u emisiji Studio 4.

– Velika je čast biti nazočan proslavi 28 godina od nastanka HV-a. NATO jako cijeni hrvatski doprinos, a vi ste već 10 godina članica.

Bez obzira na veličinu zemlje, svaka je naša saveznica važna jer ima svoje resurse, sposobnosti i predanosti, dodaje Shepro govoreći o ulozi Hrvatske koja je ipak mala država u odnosu na druge članice NATO-va saveza.

– Zaista smo zadovoljni sa spremom Hrvatske vojske. Kada sam išao u Litvu i nazočio misijama u kojima su sudjelovali i hrvatski vojnici. Impresionirali su me, izgledaju čvrsto i profesionalno djeluju. To je sigurno nasljeđe koje ste baštinili iz Domovinskog rata. Zaista je inspirirajuće vidjeti to vodstvo. To je zaista impresivna vojska i možete na nju biti ponosni.

Što se tiče nabavke zrakoplova, Shepro, iskusan vojni pilot, nije htio ulaziti u pojedinosti oko moguće nabavke.

– Vojni zrakoplov je samo dio sustava, održavanje sustava i sve što ide s tim. Uvjeren sam da ćete uz ovakvo vodstvo donijeti prave odluke, slažem se da je potrebno obnoviti hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zračna sposobnost je važna jer imamo sve više ugroza vezano uz kibernetičke napade te druge vrste prijetnji, zaključuje Shepro.

Facebook Komentari