VIDEO Središnja svečanost 28. obljetnice HV-a, Predsjednica RH: Hrvatski narod od svih institucija ima najveće povjerenje upravo u Hrvatsku vojsku

U okviru programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a, u utorak 28. svibnja 2019. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, brojni ministri u Vladi, saborski zastupnici, bivši i sadašnji pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata, udruge branitelja te brojni visoki gosti i uzvanici.

Tijekom programa uručena je nagrada „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ najuspješnijim natjecateljima: vojnikinja Mara Pejić kao najbolja pripadnica Hrvatske vojske dobila je samokres HS 2000, dok je skupnik Nikola Knežević kao najbolji pripadnik Hrvatske vojske i pobjednika natjecanja, uz samokres primio i značku „Najspremniji pripadnik OSRH“.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Upućujući čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila im je na časnom i samozatajnom služenju hrvatskoj domovini kroz obavljanje redovitih zadaća, razvoj sposobnosti i uvježbavanje, sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru te kroz pomoć civilnome stanovništvu. Podsjetila je na rezultate brojnih istraživanja, koja pokazuju da hrvatski narod u Hrvatsku vojsku ima najveće povjerenje. „Neka vam to služi na čast i kao poticaj za daljnju uzornu službu i još odlučniju težnju izvrsnosti u svakoj povjerenoj zadaći“, kazala je Predsjednica.

Osvrnuvši se na povijesni 28. svibnja 1991., kada je prvi hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman primio prijavak na stadionu u Kranjčevićevoj ulici i kada je hrvatska javnost upoznala svoju vojsku, Predsjednica je istaknula kako nikada nećemo dopustiti da taj trenutak i istina o tome dijelu naše povijesti padne u zaborav. „On je bio najava nastanka hrvatske države. Bio je i najava teških trenutaka koji su bili pred nama. Ali bio je prije svega najava hrvatske slobode!“, dodala je.

Uspomena na dane stvaranja i obrane hrvatske države i na sve hrvatske branitelje, posebno one koji su dali svoje živote za domovinu, trajna je svetinja naše domovine, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako smo u nekim prošlim trenucima previše olako dopustili relativiziranje istine o našoj nedavnoj povijesti. Dodala je kako ju je to, između ostaloga, potaknulo da inicira uvođenje novog odlikovanja Velereda Franje Tuđmana.

Naglasila je kako je naša zadaća novim naraštajima pripadnika Oružanih snaga prenositi uspomenu na te događaje i na junaštvo u obrani Republike Hrvatske te u njima stvoriti svijest kako je privilegija nositi znamenje Hrvatske vojske koje su s ponosom isticali njihovi prethodnici u hrvatskoj odori, a mnogi od njih su pod njim i položili živote na oltar domovine.

„I danas nastavljamo izgrađivati i razvijati Oružane snage Republike Hrvatske. Ne kao sredstvo prijetnje ili prisile, nego upravo kao jamac mira, slobode i prosperiteta Republike Hrvatske“, kazala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH istaknuvši kako je u proteklom razdoblju mnogo postignuto. U tom smislu, navela je postupno podizanje obrambenog proračuna kojim su se stvorili preduvjeti za povećano ulaganje u Hrvatsku vojsku, te vraćanje sjaja Hrvatskoj vojsci i dostojanstva svakom njezinom pripadniku, kroz poboljšanje uvjeta rada i života, povećano ulaganje u njihovu obuku i obrazovanje te ubrzano opremanje i modernizaciju.

„Nastavljamo razvijati i graditi Hrvatsku vojsku kojom bi se ponosili svi junaci koji su 28. svibnja 1991. bili postrojeni u Kranjčevićevoj ulici. Činimo to u spomen na njih i sve ostale koji su pali za našu domovinu i kao zalog naše budućnosti. Suvremeni svijet pun je izazova, prijetnji i nestabilnosti. Znat ćemo se s njima suočiti uz vas kao čuvare hrvatske države“, zaključila je obraćanje Predsjednica Republike.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svom obraćanju se prisjetio na 28. svibnja 1991. godine kada su na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu bile postrojene četiri brigade ZNG-a, začetak današnje moderne Hrvatske vojske. „Domovinski rat je temelj današnje države i zauvijek smo zahvalni na žrtvama koje su za domovinu dali branitelji“, zaključio je Gordan Jandroković naglasivši kako se Hrvatska vojska danas profilirala u predanog i pouzdanog NATO partnera spremnog odgovoriti na sve izazove.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku je rekao: „Slaveći danas rođendan Hrvatske vojske, ovako dostojanstveno i ponosno, čuvamo uspomene i vrijednosti koje su utkane u temelje naše Domovine. Podsjetio je i na dostignuća Hrvatske vojske tijekom njenog nastajanja i rasta istaknuvši: „Način na koji je stvorena Hrvatska vojska jedinstven je u svijetu“.

Također, podsjetio je i na tisućljetni san kojeg su braniteljske generacije i ostvarile plaćajući za slobodu visoku cijenu. „Čuvamo uspomene na njih i vrijednosti utkane u temelje naše Domovine“, rekao je ministar Krstičević. U svom obraćanju u nastavku je istaknuo trend daljnjeg ulaganja i unaprijeđivanja moderne Hrvatske vojske – od povratka ranije ukinutih materijalnih prava vojnicima, povratka vojske u gradove, među narod kojem i pripadaju, kontinuitet uvježbavanja i usvajanja novih sposobnosti. „Hrvatskoj vojsci vratili smo sjaj i dostojanstvo iz Domovinskog rata“, zaključio je na kraju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na slavan put kojeg je tijekom 28 godina prolazila Hrvatska vojska odgovarajući na sve izazove toga vremena, ali i na ulogu koju ima u današnje vrijeme. „U Domovini, pripadnici Hrvatske vojske u svakom su trenutku spremni pomoći stanovništvu u kriznim situacijama, protiv požara, potresa, poplava, hitnim medicinskim prevoženjima, traganjima na moru. Po tome smo prepoznatljivi i stanovništvo dobro zna da se na naše pripadnike uvijek može osloniti. Važna smo sastavnica Domovinske sigurnosti”, zaključio je general zbora Mirko Šundov.

Tijekom programa prikazan je film povodom 28. obljetnice Hrvatske vojske, a u glazbenom dijelu nastupili su Miroslav Škoro, Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i Orkestar Hrvatske vojske.

Share This Article