U Srbiji napeto: Vučić zapovjedio punu borbenu gotovost vojske zbog racije kosovske policije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Svoje specijalne postrojbe je u stanje pune pripravnosti stavio u MUP Srbije.
Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Akcija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, “jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku”.

Policija Kosova (PK) je u priopćenju potvrdila akciju koju provodi s Policijskim inspektoratom Kosova (PIK).

– Na temelju naloga Osnovnog suda u Prištini pokrenuto je pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa. Akcija je rezultat višemjesečne istrage Policije i PIK-a koju je vodilo Specijalno tužiteljstvo Kosova. U priopćenju se ističe da se unatoč oružanom otporu, policijska akcija nastavlja, navodi agencija Beta.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

Facebook Komentari