Preminuo je poznati socijalni radnik i humanitarac, pater Antun Cvek

Preminuo je poznati socijalni radnik i humanitarac, pater Antun Cvek, hrvatski svećenik iz reda isusovaca.

Antun Cvek rođen je 10. veljače 1934. u Bizeku gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Potom je upisao Školu učenika u privredi, gdje je izučio zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u upisuje i završava srednju ekonomsku školu.

Godine 1967. otišao je u novicijat Družbe Isusove. Nakon novicijata studira filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređuje se za svećenika.

1968. s dvojicom subraće, skolastika, osniva grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba i tim se apostolatom bavio do smrti.

1969. u Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osnovao je tzv. “Prvu karitativnu grupu” za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i “Zajednicu kršćanske ljubavi” kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

1990. godine iz tog apostolata rađa se i Katolička udruga “Kap dobrote” za pomoć najpotrebnijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima.

2002. utemeljena je Zaklada “Biskup Josip Lang” čiji je suosnivač i u čijem je radu sudjelovao pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu-Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Dobitnik je brojnih nagrada i prizanja poput “Reda Danice Hrvatske” 2007. godine, nagrade “Ponos Hrvatske” 2008. Dobio je godišnju nagradu Crvenoga križa “Milosrdni Samaritanac” 2010., a 2012. je nominiran i za osobu godine, piše katolička udruga “Kap dobrote”.

Share This Article